Την ενοχή και των επτά κατηγορούμενων για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βαθμό πλημμελήματος, ζήτησε η εισαγγελέας της Έδρας του Μονομελούς Εφετείου Καλλιόπη Νταγιάντα, στην πρώτη δίκη για ... Περισσότερα

Δίκη για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν εξαλείφεται το αξιόποινο με την επιστροφή των χρημάτων

Epiloges Press

Epiloges Press

Την ενοχή και των επτά κατηγορούμενων για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βαθμό πλημμελήματος, ζήτησε η εισαγγελέας της Έδρας του Μονομελούς Εφετείου Καλλιόπη Νταγιάντα, στην πρώτη δίκη για επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η κ. Νταγιάντα, Ευρωπαία εισαγγελέας, πρότεινε στο δικαστήριο να μην δεχθεί την ένσταση των κατηγορουμένων για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω επιστροφής των επίδικων χρημάτων, θέμα κρίσιμο για την παρούσα και άλλες δίκες που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι πρέπει να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έγγραφα της δίκης, προκειμένου να ελεγχθούν για κακούργημα οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που είδαν και ενέκριναν τα αιτήματα για τις επίμαχες επιδοτήσεις.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, δικάζονται για επιδοτήσεις προς νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020. Σύμφωνα με την κατηγορία κάποιοι εκ των κατηγορουμένων φέρονται να έλαβαν και οι συγκατηγορούμενοι τους να συνέδραμαν ώστε να λάβουν, παρανόμως επιδοτήσεις που ανά περίπτωση αφορούν ποσά από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Νταγιάντα, «οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» και το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τα ζητήματα που έθεσε η υπεράσπιση περί «νομικής πλάνης», περί «καλής πίστης» και «εξάλειψης του αξιόποινου» με την επιστροφή των ποσών. Η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της εξάλειψης του αξιόποινου, καθώς εξαιρούνται από το μέτρο τα αδικήματα που τελούνται σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία. Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρεφόταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά των συμφερόντων της ΕΕ», είπε η κ. Νταγιάντα.

Όσον αφορά σε ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σχετικά με πλάνη τους και την πεποίθησή τους ότι απαιτούνταν για την επιδότηση ως νέοι αγρότες μόνο η κατοχή της έκτασης, η Ευρωπαία εισαγγελέας είπε: «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης, χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων».

Advertisement
MEGA

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων στον Ευρωπαίο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κακουργηματικής απιστίας αλλά και απάτης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και δεν εντόπισαν πρόβλημα στα χαρτιά των κατηγορουμένων, αλλά αντίθετα έδωσαν πράσινο φως για την είσπραξη επιδοτήσεων.

«Ενόψει της διάχυτης αντίληψης, που αναπτύχθηκε, ότι όποιος έχει ένα βοσκότοπο χωρίς γεωργική δραστηριότητα, παίρνει ενίσχυση λόγω των ελλιπών δικαιολογητικών που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνω ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απιστίας για τα αρμόδια στελέχη ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του που πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους Έλληνες πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο επιδότηση», είπε η κ. Νταγιάντα. Ζήτησε να ερευνηθεί και το αδίκημα της πλαστογραφίας για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τους εμφάνιζαν ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, έχει ευρύτερο νομικό ενδιαφέρον για την θέση που θα υιοθετήσει ως προς το ζήτημα της εξάλειψης του αξιόποινου, λόγω επιστροφής των ποσών πριν την άσκηση ποινικής δίωξης. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότο» για την ποινική μεταχείριση και άλλων αντίστοιχων, περιπτώσεων από αυτές που έχει οδηγήσει σε δίκη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με κατηγορούμενους που έχουν επιστρέψει τα ποσά επιδοτήσεων πριν ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με... καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα

10/01/26 12:21 πμ

«Πάρτι» της Ζαλγκίρις με… καλεσμένο τον Ερυθρό Αστέρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλογος» με αρνητικά τετελεσμένα για τους αγρότες από την κυβέρνηση, η οποία υπερψήφισε τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

10/01/26 12:21 πμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλογος» με αρνητικά τετελεσμένα για τους αγρότες από την κυβέρνηση, η οποία υπερψήφισε τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη

10/01/26 12:20 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη

Άρης: Έφτασε Θεσσαλονίκη ο Χόνγκλα

10/01/26 12:19 πμ

Άρης: Έφτασε Θεσσαλονίκη ο Χόνγκλα

Τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας ανακοίνωσε ο Στ. Καλαφάτης

10/01/26 12:18 πμ

Τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας ανακοίνωσε ο Στ. Καλαφάτης

Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη - Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια

10/01/26 12:18 πμ

Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη – Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

10/01/26 12:16 πμ

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

Πάτρα: Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 31χρονου

10/01/26 12:15 πμ

Πάτρα: Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 31χρονου

Ν. Ανδρουλάκης από τη Φλώρινα: «Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το Κράτος ως λάφυρο»

10/01/26 12:13 πμ

Ν. Ανδρουλάκης από τη Φλώρινα: «Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το Κράτος ως λάφυρο»

Εντός του 2026 παραδίδονται το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το αλιευτικό καταφύγιο στην Καλαμαριά

10/01/26 12:12 πμ

Εντός του 2026 παραδίδονται το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και το αλιευτικό καταφύγιο στην Καλαμαριά

Υποχρεωτικός εφοδιασμός με αλυσίδες από αύριο για τους οδηγούς ΙΧ που κινούνται στην Π.Ε. Κιλκίς

10/01/26 12:10 πμ

Υποχρεωτικός εφοδιασμός με αλυσίδες από αύριο για τους οδηγούς ΙΧ που κινούνται στην Π.Ε. Κιλκίς

Μισέλ Ντόκερι: Μητέρα για πρώτη φορά η πρωταγωνίστρια του «Downton Abbey»

10/01/26 12:09 πμ

Μισέλ Ντόκερι: Μητέρα για πρώτη φορά η πρωταγωνίστρια του «Downton Abbey»