Το δικαστήριο έδωσε 3ετή αναστολή στην έφεση σε όλους τους κατηγορούμενους, ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε πέντε εξ αυτών

Δίκη για επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές 9 έως 15 μήνες φυλάκιση στους επτά κατηγορούμενους

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ποινές φυλάκισης 9 έως 15 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στους επτά κατηγορούμενους για υπόθεση απάτης σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ με παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω προγραμμάτων του 2019-2020 για νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Το δικαστήριο έδωσε 3ετή αναστολή στην έφεση σε όλους τους κατηγορούμενους, ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε πέντε εξ αυτών, όπως ζήτησε και η εισαγγελέας της Έδρας Καλλιόπη Νταγιάντα.

Αποδεχόμενος την εισαγγελική εισήγηση, ο πρόεδρος διέταξε την διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που ενέκριναν τους επίμαχους φακέλους με ψευδή στοιχεία. Συγκεκριμένα ζητείται να ερευνηθεί η τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα προς διερεύνηση είναι και το αδίκημα της πλαστογραφίας αναφορικά με διαθήκη που προσκόμισαν στο δικαστήριο κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, στην οποία εμφανίζονταν ως κληρονόμοι χιλιάδων στρεμμάτων στις επίμαχες περιοχές.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τρεις κατηγορούμενοι έλαβαν, και οι συγκατηγορούμενοι τους να συνέδραμαν ώστε να λάβουν, παρανόμως επιδοτήσεις που ανά περίπτωση αφορούν ποσά από 25.000 ευρώ έως 90.000.

Advertisement
ΔΕΗ

Ενδιαφέρον στην απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί η απόρριψη του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας που αιτήθηκαν κατηγορούμενοι οι οποίοι έχουν επιστρέψει τα ποσά που εισέπραξαν παρανόμως. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου υιοθέτησε την εισαγγελική άποψη που ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, κρίνοντας ότι η επιστροφή των ποσών δεν αποτελεί δείγμα μετάνοιας καθώς έγινε «αφού τους είχαν επιδοθεί οι ατομικές ειδοποιήσεις, ενώ μια εξ αυτών αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα». Όπως τόνισε η κυρία Νταγιάντα: «Επέστρεψαν τα ποσά για να αποφύγουν την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν είχαν επιστραφεί πριν τον έλεγχο, οικειοθελώς, τότε θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ειλικρινής μετάνοια και να χαίρουν της ελαφρυντικής περίστασης».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκαν από Πλημμελειοδικείο άλλοι 13 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις για περιοχές στην Φθιώτιδα. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 40 μήνες. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια.

Και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκε έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία συνεχίζει την έρευνά της έχοντας αποστείλει και άλλες δικογραφίες που θα φθάσουν σύντομα στο ακροατήριο, μετά από καταγγελίες για επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ με ψευδή στοιχεία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

24/08/25 11:22 πμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

24/08/25 1:44 μμ

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας - video

24/08/25 1:32 μμ

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας – video

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ηλικία 79 ετών

24/08/25 6:29 μμ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 1:18 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

Σχολιάστε

20 + έντεκα =