H δίκη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο Μάτι θα μεταφερθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη μεγαλύτερη αίθουσα που υπάρχει στο Πρωτοδικείο, στο κτίριο 13, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

H δίκη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο Μάτι θα μεταφερθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη μεγαλύτερη αίθουσα που υπάρχει στο Πρωτοδικείο, στο κτίριο 13, όπου ολοκληρώνονται κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις και τοποθετούνται έδρανα για δικηγόρους και κατηγορουμένους. Όμως και πάλι πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα και διακόπηκε καθώς η αίθουσα στο κτίριο 9 των δικαστηρίων στην πρώην σχολή Ευελπίδων γέμισε ασφυκτικά.

Advertisement
 

Ωστόσο και στο κτίριο 13, όπου ξεκίνησε η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Εφετείο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος της ενδεχόμενης παραγραφής υπάρχει και στη δίκη για το Μάτι μιας και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει γύρω στον έναν χρόνο ή και παραπάνω, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό. Ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται το 2026.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έλλειψη κατάλληλων αιθουσών μπλοκάρει την ομαλή διεξαγωγή της δίκης. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις πολύ σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, άρα και δικηγόρων, μαρτύρων και συγγενών θυμάτων. Η μόνη αίθουσα που μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια δίκη είναι αυτή στο Εφετείο της Αθήνας όπου όμως είναι σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Και σε εκείνη υπάρχουν θέματα παραγραφής και για αυτό, δόθηκε προτεραιότητα στην ακώλυτη διεξαγωγή της.

Προβλήματα και διαμαρτυρίες

Εικόνες ντροπής καταγράφηκαν στην αίθουσα του κτιρίου 9 στην πρώην σχολή Ευέλπιδων η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος της δίκης. Οι διάδικοι βρίσκονταν “στοιβαγμένοι” μέσα στην αίθουσα ενώ δικηγόροι και δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα έξω απο το δικαστήριο.

Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων εμφανώς σοκαρισμένοι φώναζαν «ντροπή» καθώς αρκετοί εξ αυτών μαζί και με τους δικηγόρους τους είχαν τη δυνατότητα να παρακοουθήσουν τη δίκη μόνο από το παράθυρο.

Έξω απο τον χώρο των δικαστηρίων αναρτήθηκε πανό προφανώς απο τους συγγενείς το οποίο γράφει: « 104 νεκροί. Ουρλιάζουν γιατί; Ζητούν δικαίωση».

Advertisement
MEGA

Οι κατηγορούμενοι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν απο τους δικηγόρους τους

Οι κατηγορούμενοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους και ο ιδιώτης που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση με το πέρας της οποίας ο Ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του, υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους.

Πηγή: ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

03/10/25 9:30 μμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

03/10/25 9:26 μμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

03/10/25 9:18 μμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

03/10/25 9:12 μμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

03/10/25 9:09 μμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

03/10/25 9:02 μμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

03/10/25 8:58 μμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

03/10/25 8:56 μμ

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

03/10/25 8:45 μμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

03/10/25 8:39 μμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

03/10/25 8:35 μμ

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ