Την πεποίθηση της πως επί της διοίκησης της στην Περιφέρεια Αττικής έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα 163 έργων και για την προστασία των πολιτών, εξέφρασε ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 Την πεποίθηση της πως επί της διοίκησης της στην Περιφέρεια Αττικής έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα 163 έργων και για την προστασία των πολιτών, εξέφρασε στο δικαστήριο η  Ρένα Δούρου, που ολοκλήρωσε την απολογία της για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα το 2017.

Advertisement
 


Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και τόνισε πως το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας δεν θα μπορούσε να γίνει με διαδικασία κατεπείγοντος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε για αυτό ώριμη μελέτη.
 Στην καταληκτική της φράση η κ. Δούρου τόνισε στο δικαστήριο ότι «τραγωδίες σαν αυτή που έλαβε χώρα το 2017 στην Μάνδρα, δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση» συμπληρώνοντας πως ήταν επιλογή της να μην αντιλέξει με όσους θεωρούσαν την ίδια ως υπεύθυνη για την απώλεια ζωών. Μάλιστα, όπως είπε, δεν απάντησε «ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε “ έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της, την άφησα”. Μου έλεγαν τότε “ βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016″. Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη, η οποία τόνισε πως «στο συρτάρι μου βρήκα από τους προκατόχους μου 50 μελέτες και κανένα έργο».
Απολογούμενη η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής κρίσης η οποία όπως είπε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, διευκρινίζοντας πως δεν αναζητά κανένα άλλοθι: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική κρίση…ακόμα και ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειες της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα». 
Είπε επίσης πως δεν μπορεί να καταλάβει σε τι αναφέρονται όσοι της καταλογίζουν πως έπρεπε να είχε «ακούσει το καμπανάκι από τις πλημμύρες του 2015». Όπως είπε η κ. Δούρου, «την “ καμπάνα” την βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και πως ό,τι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».
Σε ερώτηση της Έδρας εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα, η πρώην περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο: «Είχα πει προεκλογικά, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της Ομάδας Αλήθειας που είναι “ κομμένο και ραμμένο”…». 
Τέλος, αναφορά και στο θέμα της κριτικής που είχε δεχθεί για την εξωτερική της εμφάνιση όταν πήγε να καταθέσει αναφορά στον ‘Αρειο Πάγο για την πλημμύρα έκανε η κ. Δούρου λέγοντας: «Δεν ξέρω πώς ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου…με τρέσες και βλεφαρίδες;».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2022 με απολογίες κατηγορουμένων.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απολογία της κ. Δούρου αναφέρονται τα εξής:
Σημείο προς σημείο αντέκρουσε όλες τις, πλημμεληματικού χαρακτήρα, κατηγορίες που της αποδίδονται για την τραγωδία της Μάνδρας, η Ρένα Δούρου, η οποία ολοκλήρωσε την απολογία της σήμερα το απόγευμα. Η ίδια επεσήμανε ότι έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη αν υπάρχει που όμως δεν έχει σχέση με την ποινική. 
 Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης, περιγράφοντας το πλέγμα αρμοδιοτήτων και εξηγώντας εκτενώς τις διαδικασίες υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων. Διευκρίνισε έτσι ότι το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα είναι «η επιτομή του έργου που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» ενώ παρουσίασε αναλυτικά το χρονολόγιο του έργου την περίοδο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ψέμα ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής άφησε στα συρτάρια δήθεν ώριμη μελέτη που θα είχε σώσει την πόλη της Μάνδρας. «Ουδέν ψευδέστερο από τα περί δήθεν ώριμης μελέτης που εμείς θάψαμε», παρατήρησε, εξηγώντας ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ταύτιζαν εσκεμμένα την παραλαβή της μελέτης, η οποία λέγεται προσωρινή παραλαβή, με την ωριμότητα της, για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις. Πρόσθεσε δε ότι η σχετική μελέτη έγινε ώριμη, μετά την επικύρωση των οριογραμμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μάλιστα όταν εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής της δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου του 2016. 
 Η ίδια υπογράμμισε ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτελούσε, όπως τεκμαίρεται από το πρόγραμμα των 163 αντιπλημμυρικών έργων, βασική προτεραιότητα της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί αμέλειας και παραλείψεων, παρατηρώντας ότι η υπαρκτή κλιματική κρίση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, «όπως ακριβώς έκανε η Διοίκησή μας, με τα αντιπλημμυρικά έργα μας καθώς και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora».
 «Σήμερα, 4 και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα: “ Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή; Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και -να μου επιτρέψετε- την ασύγγνωστη προχειρότητά του”», παρατήρησε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, κλείνοντας την απολογία της η Ρένα Δούρου. 

Advertisement
Family Kitchen

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση τουρισμού Japan Travel Expo 2025

03/10/25 12:17 μμ

Ο ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση τουρισμού Japan Travel Expo 2025

Ένα πλοίο του στολίσκου Global Sumud Flotilla συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα

03/10/25 12:15 μμ

Ένα πλοίο του στολίσκου Global Sumud Flotilla συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα

Χένρι Κάβιλ: Επιστροφή στην προπόνηση για το «Highlander» με νάρθηκα

03/10/25 12:13 μμ

Χένρι Κάβιλ: Επιστροφή στην προπόνηση για το «Highlander» με νάρθηκα

Η σειρά «Peaky Blinders» επιστρέφει: Νέο spin-off με τη γενιά των Shelby του 1953

03/10/25 12:11 μμ

Η σειρά «Peaky Blinders» επιστρέφει: Νέο spin-off με τη γενιά των Shelby του 1953

Το στεγαστικό φοιτητών και εκπαιδευτικών και η επέκταση των σχολικών γευμάτων στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας Σ.Ζαχαράκη- Δ.Μιχαηλίδου

03/10/25 12:11 μμ

Το στεγαστικό φοιτητών και εκπαιδευτικών και η επέκταση των σχολικών γευμάτων στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας Σ.Ζαχαράκη- Δ.Μιχαηλίδου

1566: η πρόσβασή σου στις υπηρεσίες υγείας αλλάζει, μέσω ενός τετραψήφιου

03/10/25 12:08 μμ

1566: η πρόσβασή σου στις υπηρεσίες υγείας αλλάζει, μέσω ενός τετραψήφιου

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύεται να πατάξει τον αντισημιτισμό μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ

03/10/25 12:06 μμ

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύεται να πατάξει τον αντισημιτισμό μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ

03/10/25 11:33 πμ

Διαγραφές φοιτητών: Όσα προβλέπει υπουργική απόφαση για τη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

Γενική απεργία δύο συνδικάτων στην Ιταλία σε συμπαράσταση προς τον στολίσκο για τη Γάζα - Ελεύθεροι οι Ιταλοί βουλευτές μέλη της αποστολής

03/10/25 12:01 μμ

Γενική απεργία δύο συνδικάτων στην Ιταλία σε συμπαράσταση προς τον στολίσκο για τη Γάζα

Ένωση Περιφερειών: «Καμία εμπλοκή των Περιφερειών με τις αγροτικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ»

03/10/25 11:24 πμ

Ένωση Περιφερειών: «Καμία εμπλοκή των Περιφερειών με τις αγροτικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή

03/10/25 12:03 μμ

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή

Ένας τραυματίας από πυροβολισμούς τα ξημερώματα στην Ομόνοια

03/10/25 11:58 πμ

Ένας τραυματίας από πυροβολισμούς τα ξημερώματα στην Ομόνοια