"Υποκινούμενοι" με συγκεκριμένο ρόλο στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση" σύμφωνα με τον Γ.Στουρνάρα

Δίκη προστατευόμενων μαρτύρων Novartis: Ήταν υποκινούμενοι για να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ το τραπεζικό σύστημα" κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

“Υποκινούμενοι” με συγκεκριμένο ρόλο σε ένα σχέδιο που είχε εξυφανθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” και όσα ψευδή είχαν καταθέσει σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην υπουργού, επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων.

Advertisement
 

Ο κεντρικός τραπεζίτης , τρίτος μηνυτής που καταθέτει στην δίκη για την “σκευωρία Novartis”, κάλεσε από τον βήμα του μάρτυρα τους κατηγορούμενους Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη , να αποκαλύψουν , τους “ηθικούς αυτουργούς”, εκείνους δηλαδή που τους υπέδειξαν να καταθέσουν ψευδώς σχετικά με εμπλοκή πολιτικών σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας , ώστε “να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλλους τους”. Όπως μάλιστα ανέφερε “το θεωρώ κατάλυση του κράτος δικαίου αυτό που έγινε”.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τον οποίο οι κατηγορούμενοι ενέπλεξαν για την περίοδο θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο σχεδιασμός τον οποίο οι δύο “υποκινούμενοι” εξυπηρέτησαν, ήταν να σπιλωθεί το όνομα του και να αντικατασταθεί από τα ηνία της Τράπεζας Ελλάδος, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα.

Ο μάρτυρας αναφερόμενος στην υπουργική θητεία του, είπε πως ως υπουργός Οικονομικών το 2012-2014, είχε εγκρίνει την μνημονιακή υποχρέωση για αποπληρωμή χρεών προς φαρμακοβιομηχανίες, “όλων και όχι μόνο της Novartis”. Είπε, επίσης, πως γνώριζε τον τότε επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνο Φρουζή ως πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κάτι για το Harvard Project;

Μάρτυρας: Όσον αφορά στη σύζυγό μου ήταν ένα project που της είχε ανατεθεί από το πανεπιστήμιο με χορηγό τη Novartis. Ήταν ένα συνέδριο που μίλησαν για θέματα υγείας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φαρμακευτικών και ακαδημαϊκοί.

Πρόεδρος: Είχαν εκδοθεί τιμολόγια;

Advertisement
ΔΕΗ

Μάρτυρας : Βεβαίως όλα.

Πρόεδρος: Ερχόσασταν σε επαφή με στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών;

Μάρτυρας: Ως υπουργός Οικονομικών έβλεπα τους εκπροσώπους των εταιρειών. Έβλεπα, διοικητές νοσοκομείων, τα πάντα. Χρωστούσε το δημόσιο και έπρεπε να τους κρατάμε νηφάλιους ότι θα πληρωθούν.

Advertisement

Κατά την διάρκεια εξέτασης του από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την θέση του ότι οι κατηγορούμενοι με όσα ψεύδη κατέθεσαν έπληξαν συνειδητά 10 πρόσωπα κατόπιν υποκίνησης άλλων, τονίζοντας πως “Ξέρω πολύ καλά τι έκαναν. Που γίνονταν οι συσκέψεις, που έγραφαν τις μαρτυρίες. Να πουν ποιοι τους έβαλαν αν έχουν καθόλου τσίπα”.

Ανέφερε, επίσης, ότι επί σειρά μηνών η χώρα δυσφημούνταν και ο κεντρικός της τραπεζίτης και η οικογένεια του υφίστατο διαδικασίες, όπως το άνοιγμα λογαριασμών του “που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο.. Ήταν πρωτοσέλιδο στους Finacial Times. Ήταν η απόλυτη δυσφήμιση για τη χώρα”.

Ο μάρτυρας που δέχθηκε ερωτήσεις και από τον κατηγορούμενο Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, θα συνεχίσει αύριο την κατάθεση του.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας