Date:
Για 7η ημέρα η φωτιά στο Έβρο συνεχίζει να καίει το Δάσος της Δαδιάς. Πλέον οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο. Την Τρίτη σημειώθηκε και μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.
Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.
Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοπυροσβέστες και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών. Ενώ ζημιές υπήρξαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες με την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής τους να γίνεται σε δεύτερο χρόνο μόλις καταλαγιάσει το πύρινο μέτωπο.
H οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, ο οποίος μιλώντας στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ εξέφρασε την πικρία του λέγοντας πως δεν υπήρξε η κατάλληλη μέριμνα από πριν, ώστε να μην οδηγηθούν στην τωρινή κατάσταση. Μάλιστα ο κ. Καλακίκος αναφέρει ότι η έκταση των καμένων στρεμμάτων γης ανέρχεται στα 40.000 στρέμματα μέχρι στιγμής. Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα ο Δήμαρχος τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει το Δάσος της ΔΑΔΙΑΣ λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επί της ουσίας το δάσος ήταν « απροστάτευτο» με αποτέλεσμα εκ της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής να είναι εκτεθειμένοι και οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.
Ο κ. Καλακίκος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής.
video από την φωτιά e-evros.gr