Date:
«Ρωτάτε συνέχεια ποιο θεωρώ το καλύτερο τρόφιμο για το καλοκαίρι. Σας απαντώ αλλά το θεωρώ το καλύτερο και το χειμώνα» γράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Μια μια αναφορά στο παρελθόν εξηγεί ο κ. Κουρέτας:
Γνώση από το παρελθόν
Ο γιατρός Τηλέμαχος Ευθυμιάδης, ένας από τους πιο παλιούς υπέρμαχους στην Ελλάδα της θεραπείας με φυσικά μέσα, ήταν μεγάλος θαυμαστής του ξινόγαλου. Λέει γι΄αυτό: Σε μερικές ορεινές περιοχές της χώρας μας οι βοσκοί κουβαλάνε στην πλάτη τους «το δερμάτι με το ξινόγαλο». Αυτό είναι το καθημερινό τους φαγητό. Οι χωρικοί το θεωρούν σαν μια εξαιρετικά θρεπτική και δυναμωτική τροφή.
Τι έχει προκύψει από την εργαστηριακή έρευνα
Το ξινόγαλο αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλο είναι υψηλότατης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αυγού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο καθώς επίσης περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος.
Ξινόγαλο- Ευεργετικές δράσεις
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Αντιβακτηριδιακή δράση
- Αντιχοληστερινική δράσh
Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες
– Το ξινόγαλο είναι άριστο φάρμακο για τον εντερικο σωλήνα. Αυτο οφείλεται στα οξυγαλακτικά βακτήρια που περιέχει, τα οποία εμποδίζουν ανταγωνιστικά την ανάπτυξη βακτηριών ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις.
– Θεωρείται υψηλότερης διατροφικής αξίας ως προς το γάλα αφού είναι πιο ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω των προβιοτικών του που το κάνουν πιο εύπεπτο (ο οργανισμός το μεταβολίζει στο μισό χρόνο από ότι το γάλα). Δε δημιουργούνται ως εκ τούτου στομαχικά »φουσκώματα» και άλλες διαταραχές.
– Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα μετά από τη χορήγηση αντιβιοτικών.
– Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τις τιμές της χοληστερίνης.
Παρασκευή ξινόγαλου
Το ξινόγαλα είναι ένα προϊόν που παράγεται από την οξίνιση του γάλακτος. Η οξίνιση, η οποία δίνει στο γάλα μια ξινή γεύση, επιτυγχάνεται είτε με την προσθήκη οξέος είτε μέσω βακτηριακής ζύμωσης. Το οξύ προκαλεί την πήξη του γάλακτος και αναστέλλει την ανάπτηξη επιβλαβών βακτηρίων και βελτιώνει τη διάρκεια ζωής του.
Καθημερινή χρήση ξινόγαλου
Συνήθως σερβίρεται κρύο και είναι κοινό συμπλήρωμα στο φαγητό ιδιαίτερα σε ψητό κρέας, γλυκά και πιλάφι.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ’
ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ -ΚΟΥΡΕΤΑΣ».