Τουβλάκι- τουβλάκι «έχτισε» το μέλλον του ο Δημήτρης Σταμάτης, σχεδιαστής τα τελευταία 4 χρόνια της LEGO και δημιουργός πολλών παιχνιδιών της δημοφιλούς σειράς NINJAGO! «Πάντα …μουντζούρωνα στα χαρτιά ή στα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τουβλάκι- τουβλάκι «έχτισε» το μέλλον του ο Δημήτρης Σταμάτης, σχεδιαστής τα τελευταία 4 χρόνια της LEGO και δημιουργός πολλών παιχνιδιών της δημοφιλούς σειράς NINJAGO!

Advertisement
 

«Πάντα …μουντζούρωνα στα χαρτιά ή στα βιβλία και αργότερα στον υπολογιστή μου, ενώ μικρός δημιουργούσα πολλά αντικείμενα με τα αγαπημένα μου τουβλάκια»

λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 32χρονος σχεδιαστής, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στην πόλη και μίλησε σε εκδήλωση της «eduACT».

Με σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δημήτρης Σταμάτης βρέθηκε σε κάποια στιγμή της ζωής του σε δίλημμα για το ποια δουλειά θα ήθελε να κάνει. Τότε εμφανίστηκε η ευκαιρία για να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του, αφού είδε στο διαδίκτυο ότι η LEGO αναζητούσε προσωπικό σε διάφορους τομείς.

«Έστειλα το βιογραφικό μου κι ύστερα από μία διαδικασία αξιολόγησης, βρέθηκα να δουλεύω ως σχεδιαστής στο Μπίλουντ της Δανίας, όπου βρίσκεται και το θεματικό πάρκο της Legoland», λέει ο κ. Σταμάτης

. Για την αγάπη του, δε, για τα Lego, σημειώνει ότι δεν ξέρει «αν αυτά δόμησαν την προσωπικότητά του ή ο ίδιος συνέπεσε να ταιριάζει μ’ αυτή τη λογική».
«Πρόκειται για ένα ελεύθερο σύστημα που μπορείς να κάνεις τα πάντα με μια δεδομένη βάση, σε μια μηχανιστική προσέγγιση» εξηγεί.

Εργαζόμενος στην εταιρία από τον Αύγουστο του 2015 και φεύγοντας «από την Ελλάδα της κρίσης»,

 

όπως λέει, δεν μπορούσε να φανταστεί τις νέες εργασιακές συνθήκες που ανοίγονταν μπροστά του και την «εντελώς διαφορετική οπτική στις εργασιακές σχέσεις απ’ όπου απουσιάζει εντελώς η εκμετάλλευση».

«Αισθάνομαι ελεύθερος να δημιουργήσω με όποιον τρόπο θέλω, ακόμη και καθισμένος στη μοκέτα κάτω από το γραφείο, όπως πιθανόν θα έπαιζε κάποιο παιδί, με αφέλεια και αισιοδοξία» σημειώνει χαρακτηριστικά. Μπροστά, μάλιστα, σε κάθε σχεδιαστική πρόκληση, ξεκινάει βάζοντας μπροστά του ένα τουβλάκι και προσθέτοντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα. Έτσι δημιούργησε πολλά κομμάτια της σειράς NINJAGO, νοιώθοντας κάθε φορά περήφανος, όταν τα βλέπει στα χέρια παιδιών.
«Έχω φτιάξει μικρά σετ για την σειρά, ένα φίδι, ένα αεροπλάνο, δράκους, ένα ναό – παγόδα και διάφορα άλλα και αισθάνομαι παράξενα όταν τα βλέπω στα χέρια αγοραστών στα ταξίδια μου, στα αφορολόγητα για παράδειγμα των αεροδρομίων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπορεί, δε, να περιγράφει ως «ιδανικές» τις εργασιακές συνθήκες στη Δανία, όμως η καιρική… μαυρίλα φαίνεται ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να συνηθίσει!

«Σε όλους τους μεσογειακούς λαούς, ο ήλιος είναι σαν να δίνει πολλή ενέργεια, που μπορεί βέβαια να ξεσπάει και λάθος με το εκρηκτικό μας ταμπεραμέντο» διευκρινίζει.

Advertisement
Family Kitchen

Έχοντας κατορθώσει να κάνει ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα και κάνοντας την αυτοκριτική του, ο 32χρονος δηλώνει ότι, αν είχε τη δυνατότητα, θα προσπαθούσε να ξεπεράσει νωρίτερα τους φόβους του ότι δεν είναι επαρκής.
«Μαθαίνω πλέον ότι δεν πειράζει να κάνεις λάθος» καταλήγει, προτρέποντας τα μικρά παιδιά να μην φοβούνται και αυτά το λάθος…

Νατάσα Καραθάνου

*Φωτογραφία του Δημήτρη Σταμάτη, που παραχώρησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών