Date:
Στη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών στο Μετόχι προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης έγινε την περασμένη εβδομάδα και οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι 17 Οκτωβρίου.
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 2.621.000,00 ευρώ. Το έργο θα αποπερατωθεί μέσα σε 48 μήνες από την ημέρα υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, εκ των οποίων οι εννέα (9) πρώτοι μήνες αφορούν στην κατασκευή του έργου και οι υπόλοιποι τριάντα εννέα (39) μήνες αφορούν στη συντήρηση του πρασίνου.
Στον χώρο όπου βρίσκεται αυτή την στιγμή ο ΧΥΤΑ θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την συντήρησή του αλλά και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση του.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του υπό μελέτη χώρου. αφορούν σε:
-Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου
– Έργα τελικής κάλυψης του απορριμματικού αναγλύφου
– Έργα διαχείρισης βιοαερίου
– Έργα διαχείρισης ομβρίων
– Έργα επεξεργασίας στραγγισμάτων
– Έργα πρασίνου και άρδευσης
– Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης Χ.Υ.Τ.Α.
– Η/Μ εργασίες
– Λοιπά Έργα Υποδομής
– Συντήρηση έργων πρασίνου
Κάθε κάτοικος του Δήμου Σερρών παράγει μισό τόνο απορριμμάτων ετησίως
Ο ΧΥΤΑ των Σερρών βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης, σε απόσταση, περίπου, 1,5χλμ.
Επίσης, απέχει από τον οικισμό Λευκώνα 1,5χλμ περίπου, και από τον οικισμό Κάτω Μετόχι περίπου 2,5χλμ.
Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ο προς αποκατάσταση ΧΥΤΑ είναι της τάξης των 51,5 στρεμμάτων. Ο χώρος άρχισε να λειτουργεί από το 2001 (1ο έτος λειτουργίας του ΧΥΤΑ) ενώ η λειτουργία του σταμάτησε στις 7-10-2012 και από τις 8-10-2012 τα απορρίμματα οδηγούνται στον ΧΥΤ Νομού Σερρών. Η παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Δήμου Σερρών οριστικοποιήθηκε την 2012 υπ. Αριθμ. 253/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερρών.
Συμφώνα με τα στοιχειά απογράφης της ΕΣΥΕ 2011 ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός του
«Καλλικρατικού» Δήμου Σερρών, ο οποίος περιλαμβάνει την Δ.Ε. Σερρών, Λεύκωνα, Σκουτάρεως, Καπεταν Μητρούση και τα Κ.Δ. Άνω Βροντούς και Ορεινής τους είναι 76.817 μόνιμοι κάτοικοι. Στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό του ΧΥΤΑ περιλαμβάνονται, επίσης, φοιτητές, άτομα που διαμένουν στην πόλη των Σερρών αλλά έχουν απογράφει στον τόπο καταγωγής τους, εποχιακοί εργαζόμενοι και τουρίστες οι οποίοι υπολογίζονται σε 10.000. Επομένως το σύνολο του εξυπηρετούμενου πληθυσμού θεωρείται στα 87.000 άτομα.
Η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που έχουν διατεθεί στον χώρο καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του (9-7-2001 ως 7-10-2012) υπολογίζεται στους 583.000 tn περίπου, κάνοντας τη θεώρηση ότι κάθε κάτοικος παράγει περίπου 0,5 tn απορριμμάτων ετησίως.
Χωματουργικές εργασίες
Για το σχεδιασμό του απορριμματικού αναγλύφου, έγινε σύγκριση του προτεινόμενου αναγλύφου με το υφιστάμενο ανάγλυφο των απορριμμάτων. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι για την επίτευξη του σχεδιαζόμενου αναγλύφου θα πρέπει να μεταφερθούν 20.190 m3 απορριμμάτων, ενώ το σχεδιαζόμενο ανάγλυφο έχει διαθέσιμο όγκο 21.357 m3.
Η περίσσεια αυτή της χωρητικότητας αποτελεί περιθώριο ασφαλείας τόσο για τους υπολογισμούς όσο και για διάσπαρτα απορρίμματα εκτός του χώρου.
Θα λάβουν χώρα εργασίες επανα-διευθέτησης ορισμένων ποσοτήτων των παλαιών απορριμμάτων για τη διαμόρφωση του απορριμματικού αναγλύφου της οροθετημένης περιοχής του ΧΥΤΑ. Οι εργασίες αυτές είναι εκσκαφή, μεταφορά και εκ νέου διάστρωση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.
Τα απορρίμματα που αναδιευθετώνται, όσο και αυτά που είναι διεσπαρμένα και μεταφέρονται στον κύριο όγκο του Χ.Α.Δ.Α., θα συμπιέζονται πολύ καλά από τα μηχανήματα του αναδόχου, με τουλάχιστον 5-7 διελεύσεις, για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης διαφορικών καθιζήσεων ή αστάθεια.
Έργα Πρασίνου
Για την εγκατάσταση του πρασίνου, που είναι κρίσιμη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αισθητικά, προτείνονται φυτεύσεις σε ολόκληρη την επιφάνεια του αποκατεστημένου αναγλύφου του Χ.Υ.Τ.Α.
Εξαιτίας του μεγέθους της αποκατεστημένης επιφάνειας, κρίθηκε σκόπιμο (και για λόγους πρακτικούς) να διακριθεί σε επιμέρους επιφάνειες φύτευσης, με βασικά κριτήρια τη θέση τους στο ανάγλυφο και τις επικρατούσες κλίσεις. Έτσι προέκυψαν 8 επιμέρους επιφάνειες φύτευσης, ενώ η χωροθέτησή τους παρουσιάζεται παραστατικά στα σχέδια των φυτεύσεων.
Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου
Ο Φορέας Διαχείρισης του έργου οφείλει να εφαρμόζει πρόγραμμα Περιβαλλοντικής
Παρακολούθησης του αποκατεστημένου ΧΥΤΑ. Θα κατασκευαστούν τα ακόλουθα έργα:
Έλεγχος Υπόγειων Υδάτων: Για την παρακολούθηση των υπογείων υδάτων στο χώρο έχουν διανοιχθεί 2 γεωτρήσεις παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων. Άλλη μία γεώτρηση για την παρακολούθηση των υπογείων υδάτων έχει διανοιχθεί στα νότια του χώρου, εκτός γηπέδου και σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Για το λόγο αυτό στη νότια πλευρά του γηπέδα πλησίον του κτιρίου διοίκησης, στα πλαίσια της παρούσας εργολαβίας, θα διανοιχθεί μία γεώτρηση παρακολούθησης των υπογείων υδάτων.
Παρακολούθηση της ποιότητας του παραγόμενου βιοαερίου: Για την παρακολούθηση της διαφυγής του βιοαερίου από το ανατολικό τμήμα του ΧΥΤΑ και από το ΧΔΑ έχει κατασκευαστεί ο απαραίτητος αριθμός γεωτρήσεων παρακολούθησης διαφυγών βιοαερίου. Για δυτικό τμήμα του ΧΥΤΑ θα κατασκευαστούν 2 επιπλέον γεωτρήσεις παρακολούθησης κατά μήκος της περιμέτρου του.
Παρακολούθηση Καθιζήσεων: Για το μακροχρόνιο έλεγχο του τελικού ανάγλυφου του Χ.Υ.Τ.Α. θα εγκατασταθεί πυκνό δίκτυο «μαρτύρων» καθιζήσεων. Οι μάρτυρες τοποθετούνται με μεταξύ τους απόσταση περίπου 40m. Θα τοποθετηθούν 16 μάρτυρες.
Πηγή eproodos.gr