14.3 C
Serres

1ο Συμπόσιο Τέχνης- Κ. Καραμανλής: Το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί κτήμα της Μακεδονικής γης και της ιστορίας της – Είναι χρέος όλων μας να το αναδείξουμε

Date:

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 1ου Συμποσίου Τέχνης στον Αρχαιολογικό χώρο των Πρωτοβυζαντινών εκκλησιών στην Ακρόπολη της Αρχαίας Αμφίπολης που θα διαρκέσει από τις 28-31 Ιουλίου 2022.

Με την Παρουσία του τίμησε την εκδήλωση και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής o οποίος δήλωσε:

“Είχα τη χαρά να βρεθώ στο 1ο Συμπόσιο Τέχνης και Πολιτισμού που ξεκινάει σήμερα στην Αμφίπολη, ένα τόπο με μακρά ιστορία και σπουδαίο πολιτιστικό πλούτο.

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και συντελεστές.

Όπως μάλιστα έχει δηλώσει η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς ο Τύμβος Καστά θα είναι επισκέψιμος για ομάδες ειδικού κοινού.

Το μνημείο της Αμφίπολης,

δεν αποτελεί κτήμα κανενός κόμματος και κανενός προσώπου.

Αποτελεί κτήμα μόνο της Μακεδονικής γης και της ιστορίας της.

Και είναι χρέος όλων μας να το αναδείξουμε.”

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ 1


Το απόγευμα της Πέμπτης αφού πραγματοποιήθηκε η έναρξη της εκδήλωσης που περιλάμβανε χαιρετισμό και ομιλίες με θέμα τον «Τύμβο Καστά» από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ.Κώστα Καραμανλή,την Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ.Ελένη Δουνδουλάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών κ.Σπυρόπουλου Παναγιώτη,του Δημάρχου Αμφίπολης κ. Φρανστανλή Στέργιου, της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ.Δήμητρας Μαλαμίδου και του κ.Γιώργο Τσούκαλη, Διευθυντή του Πολιτιστικού Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων

ΟΠΕΡΑ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Την παγκόσμια απήχηση που είχε η ανακάλυψη του τύμβου Καστά από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του 1ου Συμποσίου Τέχνης που διοργανώνει ο δήμος Αμφίπολης.Ο κ. Καραμανλής εξήρε την κ. Περιστέρη και όλη την αρχαιολογική ομάδα για το σημαντικό έργο, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε όχι μόνο η περιοχή της Αμφίπολης αλλά ολόκληρη η Ελλάδα, όπως είπε. Υπογράμμισε ωστόσο, αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησής των έργων ανάδειξης του τύμβου, ότι «από τον αρχικό ενθουσιασμό περάσαμε στην πλήρη απαξίωση και από τη μεγάλη προβολή, στην εγκατάλειψη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την εξέλιξη του έργου κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμα ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε βήμα βήμα, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, «με στόχο τη συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου, με βασικό στόχο να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη». Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό διορθώθηκαν και πολλές αστοχίες που είχαν γίνει σε μελέτες του παρελθόντος.

«Στόχος του υπουργείου είναι το μνημείο του τύμβου Καστά να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό», σημείωσε στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του μνημείου και την κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου.

Η κ. Δουνδουλάκη επισήμανε πως το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ είναι συνολικά για όλο το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Αμφίπολης και στο πλαίσιο αυτό έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την πλήρη ανακατασκευή και ανάδειξη της αρχαίας ξύλινης γέφυρας όπως και της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών.

Στις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση του μνημείου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, τελικά κερδήθηκε ο χαμένος χρόνος και οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν σήμερα με ταχείς ρυθμούς.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής σημείωσε ότι στόχος του 1ου Συμποσίου Τέχνης, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου και θα αναπτυχθεί σε πολλούς χώρους του δήμου, είναι η ανάδειξη συνολικά της τέχνης μέσα από τη ματιά τοπικών καλλιτεχνών που θα πλαισιώσουν με τις δημιουργίες τους την πλούσια ιστορία της περιοχής που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ανακάλυψη του τύμβου Καστά από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και ο διευθυντής του πολιτιστικού ομίλου UNESCO Πειραιώς και νήσων Γιώργος Τσούκαλης.

Η πρώτη μέρα του Συμποσίου έκλεισε με «Βραδιά όπερας και βιολιού» σε έργα των: Puccini, Satie, Verdi, Θεοδωράκη, Σακελλαρίδη, Παπαθανασίου, Piazzola και Gardel από τη βιολονίστα και σοπράνο Χρυσούλα Μίσχου με καταγωγή από το δήμο Αμφίπολης, ενώ στο πιάνο τη συνόδευσε η Καλλιόπη Αλτιντασιώτη.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΝΑ


Ρεπορτάζ- Επιμέλεια : Παρασκευή Κωνσταντινίδου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα1ο Συμπόσιο Τέχνης- Κ. Καραμανλής: Το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί κτήμα της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Στις 4 Οκτωβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Αγίων...

Συναγερμός στην Κηφισιά για την εξαφάνιση 17χρονης – Το missing alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κηφισιά λόγω της εξαφάνισης μιας...

Ψηφιακή ταυτότητα: Από 1η Νοεμβρίου θα ισχύει σε τράπεζες και άλλες υπηρεσίες

Από 1η Νοεμβρίου θα ισχύει η επίδειξη της ψηφιακής...

Χαλκιδική: Ζευγάρι κατήγγειλε ότι εντόπισε κρυφή κάμερα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια

Νεαρό ζευγάρι κατήγγειλε ότι εντόπισε κρυφή κάμερα σε τουριστικό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα