19.9 C
Serres

Δήμος Σερρών: Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια

Date:

Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια, βρίσκεται ο δήμος Σερρών, καθώς άρχισε η εκπαίδευση των υπαλλήλων του τμήματος Δημόσιας Υγείας του δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια».

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού Σωτηρία Πάνου, «οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν πάει αρκετά πίσω όλες τις ημερομηνίες για την επίσημη έναρξη του σταθμού. Εμείς, από τη μεριά μας, είμαστε καθόλα έτοιμοι να τον λειτουργήσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θέλουμε να πιστεύουμε πάντως αυτό θα είναι εφικτό μέχρι το καλοκαίρι».

Η κ. Πάνου σημειώνει ότι αυτό το διάστημα ξεκίνησε η διαδικτυακή εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το σταθμό και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο. Όπως υπογραμμίζει, «η δυνατότητα της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, μέσω ειδικής δικτυακής πλατφόρμας βοηθάει ώστε να προσχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία του σταθμού».

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, το πρόγραμμα της δημιουργίας δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια, είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοιας, καθώς και για τα άτομα που τους φροντίζουν, το οποίο ο δήμος Σερρών θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Alzheimer και την υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

«Στη χώρα μας», τονίζει η κ. Πάνου, «έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία μιας νόσου, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε εποικοδομητικά να προλάβουμε την εκδήλωση των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. Έτσι και στη νόσο Αλτσχάϊμερ, ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».«Είμαστε ευτυχείς, που στις Σέρρες έχουμε ήδη ένα τεράστιο έργο από το Σύλλογο Οικογενειών, Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.)συνεχίζει η κ Πάνου. Με την εθελοντική προσφορά τους και το πολυσήμαντο έργο τους προσφέρουν υποστηρικτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που χρήζουν ψυχικής αποκατάστασης. Αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα αυτών των ανθρώπων θα προστεθεί άλλο ένα λιθαράκι στη νέα προσπάθεια που ξεκινάμε».

Με το συμβουλευτικό σταθμό θα μπορούν να έρθουν σε επαφή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΣέρρεςΔήμος Σερρών: Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

“Η οδοιπορία του Αποστόλου Παύλου στην Μακεδονία” -Συγκινητική η πρώτη θρησκευτική εκδήλωση στον Δήμο Αμφίπολης

Το πρόγραμμα «Η ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ξεκίνησε από την Αμφίπολη με μία συγκινητική πρώτη θρησκευτική εκδήλωση.

Σέρρες: Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. της ΕΠ.ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. (Ονόματα)

Tα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠ.ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. εξέλεξε...

Σέρρες: Έφυγαν τα σκουπίδια από το Δημητρίτσι- Ο δήμος καθάρισε την περιοχή – video

Μετά τις χθεσινές εικόνες που πρόβαλε το Epiloges, με...