Date:
ΠΕΜΠΤΗ 26/5/2022 ΩΡΑ: 19:00 έως 20:30
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Συγγραφέας
Σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό «Το φοιτητικό θέατρο στην Θεσσαλονίκη της Μεταπολίτευσης (1974-78) και η μυθοπλαστική του αναπαράσταση στο μυθιστόρημα “Το Παρτάλι” του Θεόδωρου Γρηγοριάδη»
Στο “Παρτάλι” περιγράφονται οι εμπειρίες μιας ομάδας φοιτητών που ανήκουν στον Φοιτητικό Όμιλο Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Ένας ανήσυχος φοιτητής ανακαλύπτει στο Βαρδάρη μια περιθωριακή φιγούρα, έναν μεσήλικα παρενδυτικό και μαγεύεται αλλά και παγιδεύεται από την εικόνα και την ζωή του. Η ιστορία κρύβει πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Αποφασίζουν με την θεατρική φοιτητικά ομάδα αναπαραστήσουν τη ζωή του ανεβάζοντας διαδοχικές θεατρικές παραστάσεις και εκδοχές πάνω στη ζωή του ιδιαίτερου αυτού τύπου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και τον χαρακτήρα τους.
Γενικά στο μυθιστόρημα επικρατεί μια διαρκής αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσα από το θέαμα αλλά και η επιβολή της θεαματικότητας ως ένα σύμπτωμα της νέας εποχής που επέρχεται στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση.
Το μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, γνώρισε εκδοτική επιτυχία και πήρε καλές κριτικές. Το 2003 μεταφράστηκε στα γαλλικά, το 2011 ανέβηκε ένας μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών βασισμένος στον χαρακτήρα του Παρταλιού με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5/2022 ΩΡΑ: 17:00 έως 19:30
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Ηθοποιός
Βιωματικό σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό
«Επικοινωνία, έκφραση, συναίσθημα»
Μέσω του εργαστηρίου/παιχνιδιού, του σωματικού θεάτρου και των εκφράσεων του προσώπου (Ζωντανή Μάσκα), θα εξερευνήσουμε τρόπους επικοινωνίας, συναισθημάτων, ιστοριών. Θα διερευνήσουμε πώς το σώμα/πρόσωπο μπορεί να εκφράσει συναισθήματα και χαρακτήρες, με την λιγότερο δυνατή χρήση του λόγου.
Για την συμμετοχή στο εργαστήριο θα είναι χρήσιμο να φοράμε χαλαρά ρούχα (φόρμες), όχι κοσμήματα, ρολόγια κλπ. Το εργαστήριο προϋποθέτει την σωματική επαφή.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5/2022 ΩΡΑ: 11:00 έως 13:30
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ Συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής
Σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό
«Πώς γράφουμε;»
Στις αίθουσες της δημιουργικής γραφής, κύριο θέμα είναι συνήθως το «πώς». Με ποια μέσα, ποιους τρόπους, ποια τεχνική, ποια μέθοδο επιτυγχάνουμε το λογοτεχνικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε; Είναι όμως αυτό το κύριο για έναν συγγραφέα – το «πώς» θα γράψει;
Ή έχει προηγουμένως να απαντήσει σε άλλα, κρισιμότερα για τη δουλειά του, ερωτήματα;
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/5/2022 ΩΡΑ: 11:00 έως 14:00
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ
Συνθέτης, συγγραφέας Ηθοποιός, χορογράφος
Βιωματικό σεμινάριο με 20 συμμετέχοντες & 20 θεατές
«Η τέχνη του Μιούζικαλ: Το πάντρεμα 3 παραστατικών τεχνών στην πραγμάτωση του»
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:
α) Ένα σύντομο ιστορικό από τον Γιώργο Ανδρέου για τους βασικούς άξονες της μουσικής δημιουργίας στο Θέατρο. Για την σύνδεση της Μουσικής με την σκηνική δράση, με την κινησιολογική οργάνωση της θεατρικής παράστασης και την όρχηση (τον χορό αλλά και τον Χορό του αρχαίου δράματος), για την “θέση” της Μουσικής ως προς την διαμόρφωση και εξέλιξη της πλοκής του θεατρικού έργου. Θα αναπτύξει επίσης τις σκέψεις και θέσεις του ως προς την ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑ που περιέχουν στην ζωντανή τους εκτέλεση και ερμηνεία πολλές παραδοσιακές μουσικές της χώρας μας, με στοιχεία τελετικά και λειτουργικά που συνομιλούν ευθέως με το θεατρικό γεγονός.
Ο Αστέρης Πολυχρονίδης θα κάνει μια σύντομη αναφορά στην διαμόρφωση του μιούζικαλ όπως το ξέρουμε σήμερα.
β) Σωματικό και φωνητικό ζέσταμα
γ) Την δημιουργία μιας 5λεπτης σκηνής που θα περιλαμβάνει διάλογο, τραγούδι και χορογραφία, την οποία θα διαμορφώσουν και θα ερμηνεύσουν τα άτομα που θα λάβουν ενεργό μέρος στο σεμινάριο, υπό την καθοδήγηση των εισηγητών. Η σκηνή θα είναι εμπνευσμένη από το θέμα κάποιων γνωστών μιούζικαλ, το οποίο οι εισηγητές θα διασκευάσουν και θα προσαρμόσουν στις απαιτήσεις του σεμιναρίου.
Συστήνεται άνετος ρουχισμός και σημειωματάριο.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους και
το σεμινάριο/α της επιλογής τους στο email: [email protected]
μέχρι και την Τετάρτη 25 /5/2022
Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν