Date:
Διευκρινίσεις σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, δίνουν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προγραμματισθεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε ότι στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τι είπε για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής – “Αντιδράσαμε και θα το κάνουμε πάλι αν επαναληφθεί”
Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει κατά τη συνάντηση που είχε με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και ότι αργότερα θα καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησής τους. «Έπειτα, συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να συναντηθούμε. Την ημερομηνία θα την ορίσουμε αργότερα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το sigmalive. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο για την επιδείνωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Την περασμένη χρονιά, δυστυχώς συνεχίστηκε η τάση αυτή, τη στιγμή που υπήρχε ανάγκη για περισσότερη συνεργασία, τα κανάλια επικοινωνίας έκλεισαν και χάθηκαν ευκαιρίες. Ο βασικός λόγος για αυτό ήταν η εισαγωγή από ορισμένες χώρες-μέλη στην ΕΕ των επί χρόνια διμερών προβλημάτων με την Τουρκία. Η Τουρκία και η ΕΕ αναγκάστηκαν να συγκρουστούν. Για παράδειγμα η ΕΕ, η οποία τηρεί μία ουδέτερη στάση στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών κι ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα, όταν ήρθε στην ατζέντα η Τουρκία, ενέργησε με ένα εντελώς αντίθετο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έγινε κατάχρηση της αλληλεγγύης και παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες για διάλογο, κυριάρχησαν τελικά τα αιτήματα μιας μόνο πλευράς. Από τότε που ήρθαμε στην εξουσία το 2002, πάντα προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της αν. Μεσογείου και της Κύπρου μέσω διαλόγου. Το γεγονός ότι οι εκκλήσεις από την Τουρκία για τον σχέδιο Ανάν, και οι προτάσεις το 2002, 2011, 2012 και 2019 για μια δίκαιη κατανομή των πόρων και για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα επί 5 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα το πρόβλημα», δήλωσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, χρησιμοποιήθηκε μία τέτοια απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας που «το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλά αντιδράσαμε και θα το κάνουμε και πάλι αν επαναληφθεί».
Πηγή enikos.gr