10.2 C
Serres

Δοϊρανλή στη FIFPRO για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα: «Μικρά βήματα σε ένα μακρύ ταξίδι»

Date:

Η Φανή Δοϊρανλή, παίκτρια του ΠΑΟΚ από το 2014, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου Δ.Σ. του ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών), έγραψε στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών-τριών, FIFPRO, για τα προβλήματα και τις προοπτικές του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα:


«Εφέτος είναι ο ένατος χρόνος που παίζω ποδόσφαιρο και, όσο και αν το αγαπώ, ο χρόνος μου με έκανε να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες του γυναικείου παιχνιδιού στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημα και οι παίκτριές μας δεν έχουν τον ίδιο σεβασμό ή τη δυναμική που παρατηρείται στο εξωτερικό, και χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουμε εκεί», ανέφερε και συνέχισε:


«Μας εξέπληξαν ευχάριστα οι προσπάθειες του ΠΣΑΠΠ τα τελευταία δύο χρόνια, έκανε επίσης ένα σημαντικό βήμα τροποποιώντας το καταστατικό του για να επιτρέψει στις γυναίκες να γίνουν μέλη του, και επομένως να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία αμέσως και έτσι η πρώτη γυναίκα που ψήφισε σε γενική συνέλευση. Στην Ελλάδα, γιατί αν και έχουν όντως γίνει βήματα, είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με το μακρύ ταξίδι που έχουμε μπροστά μας.

Οι δομές του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να προσαρμοστούν με τρόπο που να αποδέχεται και να υποστηρίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στις συνθήκες του παιχνιδιού, όπως τα συμβόλαια παικτών, η ποιότητα των γηπέδων και την οικονομική επένδυση. Η τρέχουσα απόφαση να χωριστεί το πρωτάθλημα σε ομίλους Βορρά και Νότου μπορεί να μειώσει το κόστος, αλλά επίσης μειώνει μαζικά τον ανταγωνισμό, την ποιότητα και το ενδιαφέρον και επομένως κάθε ευκαιρία που έχουμε για ανάπτυξη.





Πρέπει να ασκήσουμε πίεση σε όλες τις ελληνικές ομάδες να συμμορφωθούν με τους κανόνες της UEFA, οι οποίοι ορίζουν ότι κάθε ανδρικός επαγγελματικός σύλλογος που επιθυμεί να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να έχει και γυναικεία ομάδα.

Δυστυχώς, το γυναικείο πρωτάθλημα θεωρείται από ερασιτεχνικό έως ημι-επαγγελματικό, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των παικτών πρέπει να βασίζονται σε δουλειές εκτός ποδοσφαίρου. Έχουμε τις ίδιες ώρες ως παίκτριες πλήρους απασχόλησης, έχουμε τις ίδιες ευθύνες και την ίδια ικανότητα να παίξουμε σε επαγγελματικό επίπεδο, ωστόσο κερδίζουμε εισόδημα αντίστοιχο ερασιτεχνών αθλητών.

Καταλαβαίνω ότι ο στόχος που έχω στο μυαλό μου για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να φτάσει στο ύψος που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες δεν είναι αυτός που μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη αλλά δεν πειράζει, γιατί είμαι πλήρως αφοσιωμένη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας στη συνέχεια τις σπουδές της (πτυχίο στη λογιστική και τα οικονομικά).


«Θέλω να βελτιώσω ενεργά τη ζωή των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε, αλλά θα προσπαθήσω να ανεβάσουμε το επίπεδό μας στο επίπεδο».

Πηγή ΑΠΕ

ΚόσμοςΔοϊρανλή στη FIFPRO για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα: «Μικρά βήματα σε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως εν μέσω...

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα