Καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ... Περισσότερα

Δολοφονήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

Συντάκτης: Epiloges Team

Συντάκτης: Epiloges Team

Καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ενόπλους χθες Τετάρτη το βράδυ στην πρωτεύουσα Κίτο, ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο.

Advertisement
 

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δολοφονήθηκε εξερχόμενος από αίθουσα στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας όπου είχε μόλις ολοκληρωθεί προεκλογική συγκέντρωσή του, περί τις 18:20 [τοπική ώρα· στις 02:20 σήμερα ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με ΜΜΕ του Ισημερινού.

«Ύποπτος, ο οποίος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με προσωπικό ασφαλείας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε, βαριά τραυματισμένος, στη μονάδα [σ.σ. της γενικής εισαγγελίας] στο Κίτο. Το προσωπικό ασθενοφόρου της πυροσβεστικής διαπίστωσε τον θάνατό του, η αστυνομία προχωρά στην αποκομιδή του πτώματος», γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία του Ισημερινού μέσω X (του πρώην Twitter).

Άλλοι εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Το Movimiento Construye, το κόμμα του εκλιπόντα, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων, χωριστό συμβάν.

Η παράταξη πρόσθεσε μέσω X πως πρόσφατα είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της πολιτικής βίας, μετά τη δολοφονία του δημάρχου στη Μάντα τον Ιούλιο. Όμως ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο είχε εναντιωθεί στην ιδέα, εκτιμώντας πως «το να σιωπήσουμε και να κρυφτούμε όταν εγκληματίες δολοφονούν πολίτες και κρατικούς λειτουργούς θα ήταν δειλία».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες (26,6%), την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

«Είμαι αγανακτισμένος και σοκαρισμένος εξαιτίας της δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο», τόνισε ο πρόεδρος Λάσο μέσω X. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο», συνέχισε.

«Το οργανωμένο έγκλημα το παρατράβηξε, όμως θα αντιμετωπίσει το πλήρες βάρος του νόμου», υποσχέθηκε.

Ο κ. Λάσο, δεξιός πρώην τραπεζίτης, συγκάλεσε εκτάκτως αργά το βράδυ σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, πλήττεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, δολοφονήθηκαν δήμαρχος και υποψήφιος για το κοινοβούλιο. Ενώ πριν από τις δημοτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, είχαν δολοφονηθεί δυο υποψήφιοι.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), η Ντιάνα Αταμαΐντ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη πως μέλη του θεσμού, που είναι αρμόδιος για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στον Ισημερινό σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ανήλθε σε 25 ανά 100.000 κατοίκους – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας.

Σε απόλυτους αριθμούς, δολοφονήθηκαν 4.603 άνθρωποι, έναντι 2.115 μια χρονιά νωρίτερα.

«Μέθοδος των sicarios»

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε «με τη μέθοδο των sicarios», των πληρωμένων εκτελεστών συμμοριών, «με τρεις σφαίρες στο κεφάλι».

Advertisement
Babis

Ο γιατρός Κάρλος Φιγκερόα, φίλος του θύματος, που βρισκόταν επιτόπου όταν δολοφονήθηκε, είπε πως άκουσε περίπου τριάντα πυροβολισμούς.

Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη στον τόπο της επίθεσης, καθώς κατάπληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο φαίνεται πως είχε επίσης τοποθετηθεί βόμβα.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βιγιαβισένσιο είχε αναφερθεί σε απειλές εναντίον του ιδίου και της ομάδας του, από φερόμενο ως αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά και βρίσκεται το τρέχον διάστημα στη φυλακή.

«Παρά τις νέες απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε (…) για τον Ισημερινό μας», είχε τονίσει ο υποψήφιος μέσω X, διευκρινίζοντας πως δέχθηκε «σοβαρή απειλή» από «τον λεγόμενο Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας «Λος Τσονέρος».

Όταν ήταν πρόεδρος της επιτροπής φορολογικών υποθέσεων στο κοινοβούλιο, που διέλυσε ο κ. Λάσο τον Μάιο, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο έκανε συχνά καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς, όπως και όταν ήταν δημοσιογράφος.

Ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου Κορέα και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του άλλοτε αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Κορέα σχολίασε τη δολοφονία του πολιτικού του αντιπάλου μέσω X, τονίζοντας πως ο Ισημερινός «έχει μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος», εκφράζοντας «αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του» και προσθέτοντας «αυτοί που επιδίωκαν να σπείρουν ακόμα περισσότερο μίσος με αυτή τη νέα τραγωδία ελπίζω να συνειδητοποιήσουν πως το μόνο που θα πετύχουν είναι να μας καταστρέψουν».

Η Λουίσα Γκονσάλες, η υποψήφια πρόεδρος της παράταξης του κ. Κορέα, ανέφερε από την πλευρά της πως η δολοφονία «μας βυθίζει όλους στο πένθος», εκφράζοντας επίσης «αλληλεγγύη στην οικογένειά του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video