Ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, που είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είτε προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Ιδιαίτερη ... Περισσότερα

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Μία στρέβλωση δεκαετιών επιτέλους διορθώνεται»

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, που είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είτε προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κοινωνική πρόνοια για τα Άτομα με Αναπηρία, στη στεγαστική πολιτική, καθώς και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «ζήτημα εθνικής επιβίωσης».

Advertisement
 

Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο επίδομα κώφωσης, κάνοντας λόγο για τη διόρθωση μίας σοβαρής στρέβλωσης δεκαετιών. «Μία στρέβλωση δεκαετιών επιτέλους διορθώνεται», σημείωσε ανακοινώνοντας την επέκταση του επιδόματος και για τους πολίτες ηλικίας 18 έως 65 ετών. Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα το επίδομα χορηγείτο μόνο έως την ηλικία των 18 ετών και ξανά μετά τα 65, αφήνοντας επί δεκαετίες ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και έπειτα από ουσιαστική και δημοσιονομικά υπεύθυνη προετοιμασία, η πολιτεία πλέον αναγνωρίζει τον μόνιμο χαρακτήρα αυτής της αναπηρίας και στηρίζει τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μιχαηλίδου στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα καινοτόμο εργαλείο που προσφέρει ουσιαστική αυτονομία στα Άτομα με Αναπηρία. «Δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για ένα βασικό μέσο που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να πάει στη δουλειά του, να σπουδάσει, να ζήσει ισότιμα», επεσήμανε.

Το πρόγραμμα ήδη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία φάση της πιλοτικής εφαρμογής του. Επόμενος σταθμός είναι η μετάβασή του στο ΕΣΠΑ, ώστε κάθε πολίτης με αναπηρία που το έχει ανάγκη να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν την υπηρεσία χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης, αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «ζήτημα εθνικής επιβίωσης». Όπως υπογράμμισε, η αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτεί ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών που διατρέχουν οριζόντια όλα τα υπουργεία.

Advertisement
ΔΕΗ

Άνω των 520 εκατ. ευρώ οι εγκρίσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ»

Τα στεγαστικά προγράμματα «Σπίτι μου 1 & 2» βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά. Η υπουργός σημείωσε πως το πρώτο πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, ενώ το δεύτερο διευρύνει τις ηλικίες έως τα 50 έτη και προσφέρει περισσότερα κίνητρα για την αγορά κατοικίας.

«Μόλις σε δυόμισι μήνες, το “Σπίτι μου ΙΙ” έχει ήδη συμβασιοποιηθεί σε ποσοστό 26%, ενώ οι προεγκρίσεις ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει άμεσα τα νοικοκυριά που επιδιώκουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Παράλληλα, αναγνώρισε την πίεση που ασκεί και η αγορά ενοικίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο εξετάζει πολιτικές προστασίας και στήριξης των ενοικιαστών μέσω νέων εργαλείων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχωρά με ρεαλισμό, κοινωνική ευαισθησία και σαφές όραμα: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε, όμως, εδώ με πράξεις και όχι λόγια, για να δίνουμε απαντήσεις και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, με κοινωνικές πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

23/12/25 12:16 πμ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

22/12/25 8:20 μμ

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα