Αφιερωμένη στα οινοποιεία ήταν η τελευταία μέρα της 10ης ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2025 που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες, εργαστήρια και μαγειρικές από δημοφιλείς σεφ περίμεναν ... Περισσότερα

Δράμα: Έριξε αυλαία η 10η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ σε κλίμα γιορτής και ανάδειξης κρασιών

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Αφιερωμένη στα οινοποιεία ήταν η τελευταία μέρα της 10ης ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2025 που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες, εργαστήρια και μαγειρικές από δημοφιλείς σεφ περίμεναν τους χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε γωνιά του εντυπωσιακού αμπελώνα της ακριτικής Δράμας.

Advertisement
 

Από τα Κοκκινόγεια, μέχρι το Μικροχώρι, τα Κύργια, την Αγορά και την Αδριανή, επισκέπτες κάθε ηλικίας, από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία, είχαν την μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την τοπική οινοπαραγωγή και να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους (οινολόγους, παραγωγούς, τεχνικούς) πίσω από κάθε φιάλη κρασιού. 

Όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, από την Προσοτσάνη μέχρι το Δοξάτο, το Παρανέστι και βέβαια τον ομώνυμο δήμο της Δράμας, που φιλοξενούν επισκέψιμα οινοποιία, είχαν και κάτι διαφορετικό να προσφέρουν στους πολυάριθμους επισκέπτες τους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ολόκληρος ο αμπελώνας της Δράμας, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό μιας μεγάλης γιορτής τέχνης, πολιτισμού και παραδόσεων που επιφύλασσε εκπλήξεις, πολλές όμορφες στιγμές και κυρίως εξαιρετικής ποιότητας κρασί κάθε ποικιλίας. 

Τα δέκα επισκέψιμα οινοποιεία της Δράμας, άνοιξαν τις πόρτες τους, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της 10ης ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2025  προσφέροντας στους οινόφιλους ό, τι καλύτερο είχαν. Τα οινοποιεία που φέτος συμμετείχαν στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης ήταν: Το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Αδριανή), το Chateau Nico Lazaridi (Αγορά), το κτήμα Μανωλεσάκη (Αδριανή), το κτήμα Οινογένεσις (Αδριανή), το κτήμα Μιχαηλίδη (Δοξάτο), το κτήμα Παυλίδη (Κοκκινόγεια), το κτήμα  Oenops Wines – Καρατζά (Κοκκινόγεια), το κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι), το αποστακτήριο «Χαρίσκος Αποστάγματα» και το κτήμα Μικροοινοποιείο Ευτυχία Μιχαηλίδου (Κύργια). 

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της οινοποίησης 

Η τελευταία μέρα της διοργάνωσης ξεκίνησε στην τοπική κοινότητα Αδριανής του δήμου Παρανεστίου με τον 7ο αγώνα ανώμαλου δρόμου «Drama Wine Trail». Ο αγώνας δρόμου φέτος είχε δύο διαδρομές, των 12,5 και των 7,3 χιλιομέτρων. Ομολογουμένως, ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους δεκάδες δρομείς που συμμετείχαν, καθώς απόλαυσαν την ανοιξιάτικη φύση διασχίζοντας τους αμπελώνες και τα κτήματα των οινοποιείων. 

Ο ηλιόλουστος καιρός της Κυριακής και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ήταν ιδανικές για μικρές εξορμήσεις στην φύση. Μετά από μια εβδομάδα, όπου κυριάρχησαν οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα πολλές υπαίθριες εκδηλώσεις της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ να αναβληθούν, οι πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους χώρους παραγωγής των οινοποιείων, να συμμετέχουν σε γευστικές δοκιμές μαγειρικών συνταγών και κοκτέιλ με βάση το κρασί, να ξεναγηθούν σε υπόγεια κελάρια όπου παλαιώνεται το κρασί και φυλάσσονται συλλεκτικές φιάλες. Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα εργαστήρια, να γνωρίσουν μικρά μυστικά της οινοποίησης αλλά και να  προμηθευτούν κρασιά σε χαμηλές τιμές. 

Για την Δράμα και την ανατολική Μακεδονία, ο οινοτουρισμός αποτελεί πλέον ένα από τα σπουδαιότερα σημεία ανάπτυξης ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού και αυτό αναδεικνύεται περίτρανα τα τελευταία χρόνια μέσα από τις εκδηλώσεις της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ. 

Advertisement
Babis

Το πολυθρύλητο όρος Παγγαίο, με όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, είναι το μαγικό συστατικό στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην Π.Ε. Δράμας, στα χωριά του Παγγαίου και στην Π.Ε. Καβάλας, βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες της Ευρώπης, που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών. 

Αυτή την μακραίωνη και αδιατάραχτη σχέση του κρασιού με την ανατολική Μακεδονία την έχει επισφραγίσει άλλωστε με την «παρουσία» του ο ίδιος ο θεός Διόνυσος. Η μαρμάρινη προτομή του από το ιερό στον αρχαίο οικισμό της Δράμας, που εκτίθεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης,  αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα λατρείας του Διόνυσου στην ενδοχώρα του Παγγαίου. 

Αυτός ο μασκοφόρος θεός της έκστασης και της γονιμότητας της γης, επέλεξε σύμφωνα με τη μυθολογία, μαζί με την πομπή του την περιοχή του Παγγαίου ως αγαπημένο του καταφύγιο. Ο τόπος τον λάτρεψε όσο κανέναν, το μαρτυρούν το ιερό του θεού στην Καλή Βρύση Δράμας και τα δεκάδες δρώμενα την περίοδο των Θεοφανίων. Η λατρεία αυτή στο πέρασμα των χρόνων ταυτίστηκε, όχι άδικα, με την τεράστια άνθηση της αμπελουργίας. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

12/11/25 8:46 μμ

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

12/11/25 8:14 μμ

Σέρρες: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών - "Διαχρονική η αδράνεια"

12/11/25 8:05 μμ

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών – “Διαχρονική η αδράνεια”

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

12/11/25 7:35 μμ

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

12/11/25 7:32 μμ

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

Σέρρες: "Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του" - Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του - video

12/11/25 7:26 μμ

Σέρρες: “Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του” – Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του – video

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

12/11/25 8:07 μμ

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

12/11/25 7:10 μμ

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

12/11/25 7:09 μμ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

12/11/25 7:05 μμ

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/25 7:04 μμ

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο

12/11/25 7:00 μμ

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο