Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και τον βιωματικό τουρισμό, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, με την ενθάρρυνση και του υπουργείου Πολιτισμού, πιστοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης «ITER ... Περισσότερα

Δράμα: Πολιτιστικές διαδρομές με επίκεντρο το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση

Epiloges Press

Epiloges Press

Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και τον βιωματικό τουρισμό, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, με την ενθάρρυνση και του υπουργείου Πολιτισμού, πιστοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης «ITER VITIS», για συνολικά δυο πολιτιστικές διαδρομές με επίκεντρο τον οίνο και την πλούσια οινική παράδοση της ακριτικής περιοχής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως ο οινικός τουρισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια σημαντική ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Πρέπει να γίνει κατανοητό πλέον από όλους», σημείωσε με έμφαση, «πως ο τουρισμός επιβάλλεται και πρέπει να είναι πλέον βιωματικός και όχι απλά μαζικός γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η πιστοποίηση που λάβαμε στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ITER VITIS θεωρώ πως θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Δράμα: Πολιτιστικές διαδρομές με επίκεντρο το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε πως «ο οινικός τουρισμός είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι με αφορμή το κρασί ανακαλύπτουν την ιστορία του κάθε τόπου, τον πολιτισμό του, τα μνημεία του, τη γαστρονομία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Σήμερα, η Δράμα διαθέτει έξι εμβληματικά επισκέψιμα οινοποιία, που είναι σε θέση να προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας. Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η σύνδεση της Δράμας από την αρχαιότητα με τον θεό Διόνυσο, τις αντίστοιχες γιορτές και την καλλιέργεια της αμπέλου».

Ο ρόλος των Πολιτιστικών Διαδρομών

Το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987, με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζουν στην πράξη τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης: ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστική δημοκρατία, πολιτιστική ποικιλομορφία και ταυτότητα, αμοιβαίες ανταλλαγές και πολιτιστικός πλούτος πέρα από σύνορα, διαμέσου των αιώνων. Οι Διαδρομές λειτουργούν ως δίαυλος διαπολιτισμικού διαλόγου και προάγουν την καλύτερη γνώση και κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές διατηρούν και αξιοποιούν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης ως παράγοντα βελτίωσης του περιβάλλοντος διαβίωσης, καθώς και ως πηγή πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δράμα: Πολιτιστικές διαδρομές με επίκεντρο το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση

Advertisement
Babis

Στόχος η προσέλευση νέων επισκεπτών

Στη διάρκεια της εκδήλωσης για την επίδοση της πιστοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» στην Αδριανή και την παρακολούθησαν πλήθος επιχειρηματιών και τοπικών φορέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην επιχειρηματικότητα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και στις συνέργειες των Επιμελητηρίων για τις πολιτιστικές διαδρομές.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα για τον πολιτισμό ως μοχλό τουριστικής ανάπτυξης και στάθηκε στη σημασία της επιχειρηματικότητας για τον πολιτισμό, ο οποίος, από την πλευρά του, έχει σημαντική επίδραση στην επιχειρηματική συμπεριφορά. Για την πιστοποίηση από το INTER VITIS των πολιτιστικών διαδρομών της Δράμας, επεσήμανε ότι «είναι κανόνας για εμάς να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία» και τόνισε πως πρόκειται για «ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα». Επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε λόγο για ευκαιρίες συνεργασίας που ανοίγονται και αφορούν όμορες περιοχές και συνολικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και άλλες περιοχές στη χώρα, καθώς «πρόκειται για καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σύνολο της υπόλοιπης Ευρώπης». Ανέφερε, δε, πως υπάρχει άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους δήμους υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για το καλό της επιχειρηματικότητας, για τον τόπο μας, για την ανάπτυξη, για τη χώρα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η συντονίστρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Έλενα Σώκου, η οποία μίλησε για τη σοβαρή κεφαλαιοποίηση της περιοχής με ανάπτυξη θέσεων εργασίας και κίνητρο για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο, προχωρούν τη διαδικασία για την εκπόνηση αναπτυξιακών σχεδίων ανά περιοχή.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αγροτουρισμού και του οινοποιητικού τουρισμού, τα επισκέψιμα οινοποιία, το δίκτυο γαστρονομίας και αγροτουρισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Δράμα και στις δυνατότητές της.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η Ανθή Παναγιώτου, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε Πολιτιστικές Διαδρομές και συντονίστρια της TASK FORCE Πολιτισμού του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών (Α.Ε.Β.R.), ανέπτυξε το θέμα: «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η συνεισφορά τους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων».
Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα ο επιμελητής εκθέσεων και επιχειρηματίας στον χώρο του πολιτισμού, Δημήτρης Γούδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο διαδρομές που πιστοποιηθήκαν. Στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα οινοποιεία, στο φυσικό περιβάλλον και στα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε κάθε διαδρομή και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.

Τέλος, στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η τελευταία διευρυμένη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος παρουσία του προέδρου της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις προκλήσεις και στις προοπτικές ανάπτυξης για το επιχειρείν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας