Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων ενώ δύο αδέλφια έπιασαν τους σταυρούς που έριξαν ιερείς το Πανόραμα.   Το πρωί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων ενώ δύο αδέλφια έπιασαν τους σταυρούς που έριξαν ιερείς το Πανόραμα.

 

Το πρωί το δημοτικό κολυμβητήριο στο Πανόραμα γέμισε από κόσμο και μικρά παιδιά που τήρησαν το έθιμο των Θεοφανείων και βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που οι ιερείς έριξαν δύο σταυρούς. Στην τελετή στο δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος συμμετείχαν συνολικά 33 κολυμβητές, οι οποίοι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες, ενώ στη δεύτερη, πήραν μέρος μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια από τις Ακαδημίες του δημοτικού κολυμβητηρίου, αλλά και νεαροί δημότες. Από την πρώτη ομάδα τον σταυρό έπιασε ο 16χρονος Δημήτρης Στεφάνου, ενώ στους μικρούς κολυμβητές αναδείχτηκαν δύο νικητές, η 14χρονη Ελισάβετ Νίτσα και ο 11χρονος Άγγελος Στεφάνου.
Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που έδωσε το «παρών» στην τελετή αγιασμού των υδάτων έδωσε στα παιδιά που έπιασαν τον σταυρό από μια εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου. Τις εντυπώσεις κέρδισε η 14χρονη Ελισάβετ η οποία με μια ευγενική χειρονομία ζήτησε να παραχωρηθεί η εικόνα του Ιωάννη Προδρόμου στην δεύτερο νικητή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλοι δύο νικητές, τόσο ο 11χρονος Άγγελος στην κατηγορία των μικρών παιδιών, όσο και ο Δημήτρης Στεφάνου, νικητής στην κατηγορία των μεγάλων, είναι αδέλφια.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στους ιερούς ναούς της Πυλαίας, του Χορτιάτη, του Φιλύρου και της Εξοχής.

Παραδοσιακά Θεοφάνεια στο Ασβεστοχώρι
Ταυτόχρονα στο Ασβεστοχώρι αναβίωσε και το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι. Ένα έθιμο μοναδικό που αναδεικνύεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου δύο αιώνες την ημέρα των Θεοφανείων στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ζωντανεύοντας παλιές και ιστορικές τοπικές παραδόσεις.
Η γιορτή ξεκινά από την παραμονή των Θεοφανείων. Εντός του Ναού και στο κέντρο του στολίζεται ένα μεγάλο τραπέζι και σχηματίζεται ένας μεγάλος σταυρός από πορτοκάλια και κλαδιά κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι συμβολίζει την αιωνιότητα και το πορτοκάλι την υγεία, ενώ και τα δύο προσφέρονται ως δωρεά από οικογένειες του Ασβεστοχωρίου.
Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας το τραπέζι πλαισιώνουν μικρά παιδιά, που κρατούν αναμμένες λαμπάδες-κεριά, στα οποία είναι περασμένα δύο πορτοκάλια και ένα μήλο, ενώ ανάμεσα τους κρέμονται αποξηραμένα σύκα, που είναι δεμένα με μια κόκκινη κλωστή.
Οι νονοί και οι νονές προσφέρουν την παραμονή ή την προπαραμονή των Θεοφανείων τα στολισμένα κεριά, ενώ αν δεν βρίσκονται στο Ασβεστοχώρι το έθιμο τηρείται από τους γονείς ή τους υπόλοιπους συγγενείς. Μάλιστα τα παλιότερα χρόνια τα στολισμένα κεριά κρατούσαν και όλες οι αρραβωνιασμένες κοπέλες, χωρίς όμως τα σύκα. Η λαμπάδα είναι στολισμένη με μια κόκκινη κλωστή και το φλουρί το προσφέρει σε κάθε κοπέλα η πεθερά της. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράζεται σε όλο το εκκλησίασμα ένα πορτοκάλι με ένα μικρό κλωνάρι κυπαρισσιού στο πάνω μέρος του. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό συμβολίζει την μπομπονιέρα του Χριστού και τοποθετείται από τους πιστούς στο εικονοστάσι του σπιτιού τους. Το έθιμο αυτό το έφεραν στο Ασβεστοχώρι ξενιτεμένοι κάτοικοι της περιοχής από τους Αγίους Τόπους.

Advertisement
Babis

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας