Δύο νέα είδη σκορπιών ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα- Ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δυο ελληνικά νησιά – Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σκορπιοί φέρουν δηλητήριο στο κεντρί. Δύο νέα είδη σκορπιών προστέθηκαν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Δύο νέα είδη σκορπιών ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα- Ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δυο ελληνικά νησιά – Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σκορπιοί φέρουν δηλητήριο στο κεντρί.

Advertisement
 

Δύο νέα είδη σκορπιών προστέθηκαν πλέον στα ήδη 34 γνωστά της χώρας μας. Τα νέα αυτά είδη είναι ενδημικά και ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δυο ελληνικά νησιά: Τη Σκύρο και την Άνδρο.

Η σχετική ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τους επιστήμονες, καθώς όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Άρης Παρμακέλης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας που για δεκαετίες τώρα μελετά τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας: «Η ανακάλυψη των νέων ειδών δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης και προκαλεί την αισιόδοξη άποψη ότι ίσως τελικά προλαβαίνουμε να πάρουμε μέτρα σχετικά με το δίδυμο της κρίσης κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, μιάς και η ζωή με την ευρηματικότητα της, συνεχίζει να αντιστέκεται στον παραλογισμό μας».

      Ειδικότερα, η σχετική δημοσίευση έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα.

      Τα δύο νέα είδη σκορπιών ανήκουν στο γένος Euscorpius της οικογένειας Euscorpiidae μίας εκ των τριών οικογενειών σκορπιών που εξαπλώνονται στην Ελλάδα.

      Όπως έγινε γνωστό, τα νέα είδη ονομάστηκαν προς τιμήν των επιστημόνων που συνέλεξαν τους σκορπιούς στην Άνδρο και τη Σκύρο. Euscorpius simaiakisi προς τιμήν του διδάκτορα κ. Σημαιάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Euscorpius triantisi προς τιμήν του Αν. Καθηγητή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, κ. Τριάντη.

      Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρμακέλης και η δρ Ιάσμη Στάθη, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: «Είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η έρευνα στη βιοποικιλότητα μέσα από χρηματοδοτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν τα πρότυπα εξάπλωσης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και θα μπορέσουν να σχεδιαστούν δράσεις διαχειριστικές και αναπτυξιακές που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τόσο την κλιματική κρίση όσο και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική υποχρέωση».

      Εντυπωσιακό, μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η έρευνα έχει αποκαλύψει δεκάδες νέα είδη σκορπιών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία μιας και δέκα χρόνια πριν μόνο οχτώ είδη ήταν γνωστά.

      Στην Ελλάδα, οι σκορπιοί ανήκουν σε τρεις οικογένειες και συγκεκριμένα στις Buthidae (1 είδος), Euscorpiidae (28 είδη) και Iuridae (7 είδη).

      Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα: Δίχως καμία πλέον αμφιβολία, το ανθρώπινο είδος επηρεάζει ευρύτατα και με ταχύ ρυθμό τη λειτουργία της Βιόσφαιρας, σε τέτοιο βαθμό που δικαιολογείται η εισαγωγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου, του Ανθρωπόκαινου. Το Ανθρωπόκαινο χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ρυθμό παγκόσμιων εξαφανίσεων και βιολογική ομογενοποίηση. Κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έφτασε σε πρωτοφανείς ρυθμούς στην ιστορία της Γης. Σήμερα η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι μια παγκόσμια περιβαλλοντική πρόκληση.

Advertisement

      Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σκορπιοί φέρουν δηλητήριο στο κεντρί. Το δηλητήριό τους είναι αρκετά ισχυρό και το κέντρισμά τους μπορεί να προκαλέσει από πολύ ήπια συμπτώματα, που εξαφανίζονται σύντομα, μέχρι σοβαρότερα όπως νέκρωση ιστών και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ανάλογα με τον οργανισμό.

    Στην Ελλάδα παρότι δεν υπάρχουν σκορπιοί που να διαθέτουν θανατηφόρο δηλητήριο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ακραίας συμπτωματολογίας μετά από κέντρισμα σκορπιού. Συνεπώς, επειδή οι σκορπιοί είναι άγρια ζώα καλό είναι να τους αποφεύγουμε.

      *Στη φωτογραφία απεικονίζεται το είδος Iurus dekanum – Copyright: Απόστολος Τριχάς -NHMC 

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

11/10/25 6:30 μμ

Τουρκία: «Πρώτα εγώ θα πάω στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

11/10/25 6:26 μμ

Τραυματισμός 9χρονου στο λιμάνι της Αίγινας κατά την επιβίβασή του σε επιβατηγό πλοίο

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες - Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

11/10/25 6:19 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες – Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του έργου της

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

11/10/25 6:16 μμ

Στο Τριεθνές Έβρου δημοσιογράφοι της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

11/10/25 6:08 μμ

Επαναπατρισμός αρχαίου κιονόκρανου από το Μύνστερ της Γερμανίας

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

11/10/25 6:03 μμ

Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα κόστη αυξάνονται

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις

11/10/25 5:57 μμ

Ένα αγόρι 5 ετών πνίγηκε σε πισίνα στη Σαντορίνη- Έγιναν τρεις συλλήψεις

Ο Μανώλης Κουτούζης και η θάλασσα που σίγησε: Μια ζωή στα βάθη της Καλύμνου και της σπογγαλιείας

11/10/25 5:53 μμ

Ο Μανώλης Κουτούζης και η θάλασσα που σίγησε: Μια ζωή στα βάθη της Καλύμνου και της σπογγαλιείας

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, με την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς να τηρείται

11/10/25 5:40 μμ

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, με την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς να τηρείται

Γ. Καματερός: Φιλοδοξούσε να ανοίξει πατσατζίδικο, αλλά του έλαχε αποστολή «διάσωσης της ανθρωπότητας» από τον καρκίνο με το θαυματουργό νερό του

11/10/25 5:34 μμ

Γ. Καματερός: Φιλοδοξούσε να ανοίξει πατσατζίδικο, αλλά του έλαχε αποστολή να “σώσει τον κόσμο” από τον καρκίνο με το θαυματουργό νερό του

Αλ. Τσίπρας: Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει - H παραίτηση είναι απόφαση υπέρβασης, όχι ανταγωνισμού

11/10/25 3:58 μμ

Αλ. Τσίπρας: Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει – H παραίτηση είναι απόφαση υπέρβασης, όχι ανταγωνισμού

Θεσσαλονίκη: Η αγκαλιά του τάνγκο ανοίγει για να υποδεχτεί καρκινοπαθείς και άτομα με μειωμένη όραση

11/10/25 12:02 μμ

Θεσσαλονίκη: Η αγκαλιά του τάνγκο ανοίγει για να υποδεχτεί καρκινοπαθείς και άτομα με μειωμένη όραση