Δύσκολη η νύχτα στην Μόρια– Μεγάλη καταστροφή στο ΚΥΤ, στον δρόμο οι μετανάστες
Date:
Άνθρωποι που κοιμούνται στη σειρά στην άσφαλτο, στην άκρη του δρόμου. Αστυνομικές δυνάμεις που κλείνουν την πρόσβαση προς την πόλη της Μυτιλήνης. Και μεγάλο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στάχτη.
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα από τη Λέσβο, σύμφωνα με το newsbeast.gr, μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον προσφυγικό καταυλισμό και άφησε εντελώς άστεγους τους περίπου 12.000 κατοίκους του.
Η ένταση αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα, μετά τη δεύτερη φωτιά που έκανε στάχτη ό,τι είχε απομείνει από την προηγούμενη.
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν χιλιάδες μετανάστες που προσπάθησαν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Κάποιοι εξ αυτών , όπως μεταδόθηκε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open, άναψαν φωτιές σε παρακείμενα χωράφια με αποτέλεσμα εξαιτίας των ανέμων κάποιες από αυτές να επεκταθούν σε ελαιώνες της περιοχής, την ώρα που οικογένειες έτρεχαν να σωθούν.
Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο φλεγόμενο τμήμα εγκατέλειψαν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Αναχωρούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι
Με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω τριών πτήσεων τσάρτερ αναχωρούν και σήμερα από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
Σήμερα αναχωρεί το τρίτο γκρουπ με 75 ασυνόδευτους ανηλίκους.
Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.
Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.
Κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το ΚΥΤ
Σχεδόν ολοκληρωτικά έχει καταστραφεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από τη δομή έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.
Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.
Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.
Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.
Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί.
Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στη δομή, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας.
Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.
Μηταράκης: Έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό
Ο Νότης Μηταράκης από τη Μυτιλήνη ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κορονοϊό. «Τα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής» είπε χαρακτηριστικά.
Για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι “κακήν κακώς” χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και “χθες” μπορούσε κανείς να προβλέψει», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.