Δυσμηνόρροια: Αίτια και αντιμετώπιση
Date:
Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, οι οποίες βιώνουν κάθε μήνα τους οξείς πόνους της περιόδου, Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων, κυρίως πόνου χαμηλά στην κοιλιά
Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να προέρχονται από μη φυσιολογικά αίτια όπως ενδομητρίωση ή ινομυώματα (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια). Η δυσμηνόρροια που οφείλεται σε φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας (πρωτοπαθής) τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο των χρόνων ή μετά από εγκυμοσύνη.
Περίπου το 25-30% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους παραπονούνται για δυσμηνόρροια. Φυσιολογικά μια γυναίκα δεν θα έπρεπε να νιώθει παρά μέτριο πόνο, ο οποίος οφείλεται στις προσταγλανδίνες οι οποίες προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας.
Από τι προκαλείται η δυσμηνόρροια;
Δευτεροπαθή δυσμηνόρροια ορίζουμε τη δυσμηνόρροια που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια αλλά έχει παθολογικό υπόβαθρο. Συνήθως προκαλείται από, Ενδομητρίωση. Πρόκειται για μια πάθηση στην οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές, πέραν του εσωτερικού της μήτρας- κυρίως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και γενικότερα στην πύελο. Ινομυώματα. Είναι καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στο τοίχωμα της μήτρας. Αδενομύωση. Είναι μια καλοήθης πάθηση της μήτρας που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ενδομήτριου ιστού μέσα στο μυομήτριο.
Ποια είναι τα συμπτώματα στην περίπτωση της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας;
Το βασικό σύμπτωμα είναι και εδώ ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά τις μέρες της περιόδου. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν: Υπάρχει διαφορά στον πόνο της περιόδου σε σχέση με παλαιότερα. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος και μεγαλύτερης διάρκειας. Σε μερικές γυναίκες με κάποια από τις παραπάνω παθολογίες ο πόνος αρχίζει κάποιες μέρες πριν την περίοδο και επιμένει σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Έχετε αίμα μεταξύ περιόδων.
Έχετε περισσότερο αίμα από ότι παλιότερα.
Πονάτε κατά την επαφή.
Έχετε μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της επώδυνης «περιόδου» χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.
-Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την παράγωγη προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και κατ’ επέκταση του πόνου. Η χρήση τους είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, καθώς πολλές γυναίκες είναι ακόμα επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα των αντισυλληπτικών και της χρόνιας χρήσης ορμονών.
-Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται και ευρύτατα, επίσης μειώνουν την παραγωγή και απελευθέρωση των προσταγλανδινών, με άριστα αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη σωστή χρήση, η αποτελεσματικότητα τους μπορεί να φτάνει μέχρι και 95% στην μείωση του πόνου.
Οι γυναίκες με επώδυνη περίοδο πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό προκειμένου να αποκλειστούν άλλα οργανικά αίτια και να ακολουθήσουν την κατάλληλη γι’ αυτές φαρμακευτική θεραπεία που θα τις ανακουφίσει.
Πηγή ourlife.gr