Date:
Φόρεσαν τον καταδυτικό εξοπλισμό τους, χαιρέτησαν τις μητέρες τους, επιβιβάστηκαν στο ταχύπλοο σκάφος με σκοπό να αφεθούν σε μια περιπέτεια στον βυθό, δίχως προηγούμενο. Τέσσερα παιδιά ηλικίας 13 ετών, για πρώτη φορά επιχείρησαν να καταδυθούν στη θαλάσσια περιοχή Στρατωνίου Χαλκιδικής και να επισκεφθούν τη σπάνια αποικία των Ιππόκαμπων. Δυστυχώς όμως η εμφάνιση ενός φαινομένου που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν, άλλαξε τα σχέδιά τους.
Ο Γιάννος, ο Δημήτρης, η Νεφέλη και ο Μαρίνος καταδύθηκαν, μέχρι τη μέση της διαδρομής χωρίς να καταφέρουν να έρθουν κοντά στους ξεχωριστούς θαλάσσιους δράκους. «Ήμασταν όλοι χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που θα πραγματοποιούσαμε μια κατάδυση στα 12 μέτρα όπου βρίσκονται οι ιππόκαμποι», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης και απογοητευμένος προσθέτει: «δυστυχώς, λόγω της της κακής ορατότητας και της αύξησης της θερμοκρασίας των νερών, δεν τα καταφέραμε. Ελπίζουμε, οι συνθήκες αυτές να είναι προσωρινές, να είμαστε πιο τυχεροί και την επόμενη φορά να πάνε όλα καλά».
Η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου είναι μία από τις μητέρες που συνόδευσαν τα παιδιά τους σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι που τελικά δεν είχε τον προορισμό που θα ήθελαν. «Υπήρχε έντονος ενθουσιασμός που θα είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα παιδιά στο πάρκο ιππόκαμπων. Τελικά, αν και τα παιδιά καταδύθηκαν, λόγω του φαινομένου που οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στην θαλάσσια περιοχή, δεν κατάφεραν να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα της σπάνιας αποικίας των ιππόκαμπων. Αρχικά απογοητεύτηκαν και στεναχωρήθηκαν, το Στρατώνι όμως είναι ένας υπέροχος προορισμός για να κάνει κάποιος διακοπές με την οικογένειά του κι έτσι ήταν εύκολο να απασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σιάρκου.
Η θερμοκρασία στον βυθό αγγίζει τους 31,5 βαθμούς Κελσίου!
«Η απογοήτευση των παιδιών είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι θεομηνία. Δεν είναι φυσιολογικό να είναι τόσο ζεστά τα νερά», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο», Βασίλης Μεντογιάννης. «Η θερμοκρασία στον βυθό αγγίζει τους 31,5 βαθμούς Κελσίου και η ορατότητα έχει περιοριστεί δραματικά στα 20 εκ. με αποτέλεσμα οι μικροί δύτες, να διανύσουν μόνο τη μισή διαδρομή και να μην έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να παρατηρήσουν τον πληθυσμό των Ιππόκαμπων που ζει μόνιμα στην περιοχή», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μεντογάννης.
«Τα παιδιά ενημερώθηκαν πλήρως και λεπτομερώς για τη διαδικασία, έγινε προβολή εικόνων, βίντεο και φωτογραφιών για την αποικία των Ιππόκαμπων. Τους μιλήσαμε για τα ξενοδοχεία κλουβιά, που μπορούν να μπαίνουν οι Ιππόκαμποι, για να μην τους φάνε τα μεγαλύτερα ψάρια και για τα σκοινάκια που είναι τοποθετημένα στο πυθμένα, για να κρατιούνται με την ουρά τους. Περίμεναν με αγωνία και ενθουσιασμό να ζήσουν και από κοντά όλα αυτά που είδαν, δυστυχώς όμως τελικά αυτό δεν ήταν εφικτό», τόνισε και διευκρίνισε πως «όλα τα παιδιά έχουν ακολουθήσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα εκπαίδευσης καταδύσεων, ανάλογα με την ηλικία τους, από παγκόσμιους αναγνωρισμένους καταδυτικούς οργανισμούς».
Το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή
Η θαλάσσια βιολόγος Ελίνα Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και στην ανάμειξη των υδάτων. «Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, αυξάνεται το φυτοπλαγκτόν και τα κολλώδεις μακροσυσωματώματα. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται έως σήμερα, αν και σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να διαρκέσει τόσο πολύ. Η ένταση και η επέκτασή του, φέτος, είναι πολύ μεγάλη», επισήμανε εξηγώντας πως «περιμένουμε τα μελτέμια, για να γίνει ανάμειξη των υδάτων και να διασπαστεί. Η ορατότητα, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, είναι εξαιρετικά χαμηλή και δυσκολεύει την εντόπιση των ήδη κρυπτικών ειδών (που μπορούν να κρυφτούν στο περιβάλλον), όπως είναι οι Ιππόκαμποι».
Η σπάνια όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνιμη αποικία των μικροσκοπικών θαλάσσιων «δράκων» δύο ειδών -Ιππόκαμπος ο Ιππόκαμπος (Hippocampus hippocampus) και Ιππόκαμπος Σταγονώδης (Hippocampus guttulatus)- ανακαλύφθηκε πριν από 12 χρόνια, τυχαία, από μία ομάδα καταδυτών, η οποία μέχρι σήμερα, με συνέπεια, φροντίζει και παρακολουθεί τον πληθυσμό των Ιππόκαμπων.
«Αυτές τις ημέρες, τοποθετήσαμε τρία νέα κλουβιά- ξενοδοχεία, επισκευάσαμε τις δύο κομμένες σημαδούρες χωροθέτησης της περιοχής των Ιπποκάμπων και ανελκύσαμε τους αισθητήρες για να κατεβάσουμε τα δεδομένα από τις θερμοκρασίες και τα στοιχεία άλλων συνθηκών», επισήμανε ο Βασίλης Μεντογιάννης και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε την κατασκευή των τεχνητών ενδιαιτημάτων κι επίσης τοποθετήσαμε και μια κάμερα από το πρωτότυπο σύστημα “ ΝΟΥΣ” που λειτουργεί για παραπάνω από έναν χρόνο στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου. Το σύστημα αυτό αναμεταδίδει, σε πραγματικό χρόνο, βίντεο από τον βυθό, όλο το 24ωρο».
Σχολιάζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως, εξαιτίας της πανδημίας, είπε πως «είχε θετικές συνέπειες για τη θάλασσα, διότι απαγορεύτηκε η ερασιτεχνική αλιεία και μειώθηκε η κατανάλωση αλιευμάτων κι αυτό δημιούργησε μια κατάσταση ηρεμίας για το θαλάσσιο περιβάλλον».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ