Την υποστήριξη του για εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή στον ρ/σ ΣΚΑΙ. «Θεωρώ ότι το κόμμα με το οποίο έχω ιστορικές και πολιτικές σχέσεις και ... Περισσότερα

Ε. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει ισχυρό γιατί αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα, την αντοχή της δημοκρατίας μας και τη δυνατότητα του κομματικού συστήματος να εκπροσωπεί την κοινωνία

Epilogestv

Epilogestv

Την υποστήριξη του για εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή στον ρ/σ ΣΚΑΙ. «Θεωρώ ότι το κόμμα με το οποίο έχω ιστορικές και πολιτικές σχέσεις και μία ηθική υποχρέωση να πω την άποψή μου για αυτό, που είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει και να υπάρχει ισχυρό και ενδυναμωμένο, όχι γιατί αυτό αφορά το ίδιο ή την ηγεσία του, που και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά γιατί αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα ως τέτοιο και την αντοχή της δημοκρατίας μας και τη δυνατότητα του κομματικού συστήματος να εκπροσωπεί την κοινωνία», είπε συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία αυτή, ένα υποστατό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ και αυτό το λέω όχι απλώς ως υποχρέωση ιστορική και ηθική, αλλά και ως μία εκτίμηση αναλυτικού χαρακτήρα που κάνουμε τώρα στη συζήτησή μας».

Σχετικά με τις διεργασίες που αναμένονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να προκύψει ευρύτερη συνεργασία στο χώρο της αντιπολίτευσης ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σε σχέση με προσπάθειες που έκανε ο ίδιος όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, θα έλεγα ότι είναι ασύγκριτα απλούστερα», και προσέθεσε: «Προφανώς ο καθένας θα ερμηνεύσει με τον τρόπο του το εκλογικό αποτέλεσμα και το ζήτημα είναι οι διεργασίες, οι οποίες πάντα προκαλούνται να είναι διεργασίες οι οποίες οδηγούν κάπου, να μην οδηγήσουν σε ένα ”οριζόντιο” αδιέξοδο».

Έθεσε τα κύρια προτάγματα των ευρωεκλογών που πρέπει να απαντηθούν λέγοντας: «Περιμένουμε από τις εκλογές αυτές, οι οποίες είναι εκλογές όπως λέμε δεύτερης τάξης, εν πάση περιπτώσει δεν κρίνεται η σύνθεση της εθνικής Βουλής και η κυβέρνηση της χώρας, αλλά κρίνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων, η καταγραφή του και η ερμηνεία του, που έχει και στοιχεία αυθαιρεσίας βεβαίως μέσα και πολλών υποθέσεων, να δούμε ποια είναι η πολιτική ζήτηση, η οποία προέρχεται από την ίδια την κοινωνία, διότι αυτό είναι κάτι που δεν μας έχει απασχολήσει. Τι θέλει η κοινωνία; Αν η κοινωνία άμεσα ή έμμεσα επιβραβεύει και αποδέχεται κάποιες συμπεριφορές, έναν τρόπο άσκησης εξουσίας ή άσκησης της αντιπολίτευσης ή κάποια πρόσωπα, πάει να πει ότι είναι ικανοποιημένη, ότι εν πάση περιπτώσει οι απαιτήσεις της είναι αυτές, είναι χαμηλές ενδεχομένως και ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι να δούμε τον πήχη των απαιτήσεων της κοινωνίας, αν είναι μία κοινωνία χαμηλών ή υψηλών προσδοκιών. Πρέπει να δούμε λοιπόν πώς συγκροτείται η πολιτική ζήτηση».

Με αφορμή τη συζήτηση για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πολύ εύκολα ο καθένας μπορεί να καταλάβει εξαπίνης την πολιτική σκηνή, περνώ και ανεβαίνω και ανεβαίνοντας αρχίζω έναν μονόλογο με τον δικό μου θεατρικό κώδικα -μιλώ πάντα με όρους πολιτικούς, μιλώ μεταφορικά, χρησιμοποιώ τις αναπαραστατικές έννοιες- και έτσι κυριαρχώ. Κυριαρχώ επικοινωνιακά, διαμορφώνω το δικό μου πλαίσιο αναφοράς, τον δικό μου κώδικα επικοινωνίας και διεκδικώ μία ειδική μεταχείριση, μία σειρά από ασυλίες οι οποίες είναι ”πριγκιπικού” χαρακτήρα». Σημείωσε πως «αυτό το στοιχείο της πριγκιπικότητας στην πολιτική ζωή δεν το έχουμε αναλύσει επαρκώς ως προς την πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης» και προσέθεσε: «Σίγουρα ο κ. Κασσελάκης έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν ειδικά προνόμια αυτού του τύπου και μπορείς να επικαλείσαι την ιδιορρυθμία σου, την ικανότητά σου να λες πράγματα, διότι δεν υπάγεσαι στους συνήθεις κανόνες, στις νόρμες, έχεις άλλη εκπαίδευση, άλλη διαδρομή, άλλη οικογενειακή κατάσταση, άλλη σχέση με την ιστορία και αυτό σου δίνει μία σειρά από ευκολίες και προνόμια. Νομίζω ότι αυτό γίνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, το βλέπουμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και σε όλα τα πολιτικά συστήματα, δεν θέλω να πω τίποτα πιο συγκεκριμένο, νομίζω ότι πάλι μεταφέρω το βάρος στην κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αυτή τα προσλαμβάνει όλα αυτά και αντιδρά απέναντι σε αυτά και τα αξιολογεί. Από την άποψη αυτή αξίζει να δούμε τι θα γίνει στις εκλογές αυτές».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης και τη διαφαινόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς ανέφερε πως «ο φόβος της ακροδεξιάς, η άνοδος της ακροδεξιάς, αυτή η αποστροφή νέων πολιτών προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη δημοκρατία πρέπει να μας κάνει να επανατοποθετήσουμε την πολιτική στην πρώτη θέση, … καθώς διαμορφώνονται συσχετισμοί παγκόσμιοι πια, οι οποίοι δείχνουν ότι η Ευρώπη μικραίνει, γηράσκει, είναι αδύναμη πολιτικά, μειώνεται η ανταγωνιστικότητας της, μειώνεται καταρχάς το ποσοστό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ» και επισήμανε:

«Αυτά δεν θα τα λύσει η Ελλάδα, είναι όμως η Ελλάδα ένα μεσαίο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να έχει άποψη και για αυτά. Εμείς συνήθως έχουμε μία ατζέντα η οποία είναι πεισματικά εθνική, δηλαδή όλα κρίνονται μόνο με βάση τις δικές μας προτεραιότητες. Αυτό είναι θεμιτό μέχρις ενός σημείου, αλλά από ένα σημείο και μετά οι δικές μας ζωτικές προτεραιότητες, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και το οποίο διαμορφώνεται ερήμην μας εάν δεν έχουμε άποψη για αυτό».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 5:46 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 5:40 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 5:37 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 5:27 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 5:13 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

03/02/26 5:09 μμ

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

03/02/26 5:01 μμ

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του