Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις που αποδόθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Advertisement   Τονίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις που αποδόθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Advertisement
 

Τονίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους μειώθηκαν κατά 89%, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση Ιουνίου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Σε δελτίο Τύπου, το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει ότι είναι «εντυπωσιακό πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις)».

Κατανομή ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων (εγκριτικών, απορριπτικών, χωρίς απόφαση) ανά μήνα.

Πιο αναλυτικά, ως προς την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» δείχνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 89%. Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας προτεραιότητα στις παλαιότερες εκκρεμείς συντάξεις που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών» ενώ «για την εκτίμηση της οφειλόμενης δαπάνης έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος» και, από τον Ιούνιο του 2022, «έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ».

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης ληξιπροθέσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

Advertisement
Babis

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, «ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ». Αναφέρεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο οφειλών ανέρχεται σε περίπου 25,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται για οφειλές τις οποίες «οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει, είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν».

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης μη ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

Σχολιάζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης στις εκκρεμότητες του συνταξιοδοτικού συστήματος που καταγράφει ο e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι πρόκειται για «νέο ρεκόρ- αυτή τη φορά ρεκόρ εξαμήνου- στην έκδοση των συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Η αύξηση των ρυθμών έκδοσης νέων συντάξεων συνοδεύεται και από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους που σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δυο χρόνια άγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «η πρόοδος αυτή δεν έτυχε, πέτυχε! Και είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αλλά και αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα και που πλέον αποδίδουν καρπούς». «Κάθε μέρα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον βασικό μας στόχο για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 51 χρόνια από την αιματοβαμμένη 17 Νοέμβρη

16/11/25 11:54 μμ

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 51 χρόνια από την αιματοβαμμένη 17 Νοέμβρη

Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοέμβριου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

16/11/25 11:51 μμ

Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοεμβρίου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Νοεμβρίου

16/11/25 11:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Νοεμβρίου

ΕΛΑΣ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς

16/11/25 11:46 μμ

ΕΛΑΣ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς

Χαλκιδική: Σκάφος αναψυχής με εισροή υδάτων εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδίου – Καλά στην υγεία τους οι τρεις επιβαίνοντες

16/11/25 11:45 μμ

Χαλκιδική: Σκάφος αναψυχής με εισροή υδάτων εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδίου – Καλά στην υγεία τους οι τρεις επιβαίνοντες

Βραβεία CAF 2025: Οι φιναλίστ για το βραβείο καλύτερου τερματοφύλακα

16/11/25 11:43 μμ

Βραβεία CAF 2025: Οι φιναλίστ για το βραβείο καλύτερου τερματοφύλακα

Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

16/11/25 11:42 μμ

Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

16/11/25 9:18 μμ

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

16/11/25 9:21 μμ

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

Εκλογές στη Χιλή - Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

16/11/25 9:11 μμ

Εκλογές στη Χιλή – Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

16/11/25 9:10 μμ

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών

16/11/25 8:49 μμ

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών