«Yπαρκτό σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού,

Ε. Λέκκας: Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού – Yπαρκτό ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ

Epiloges Press

Epiloges Press

«Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό στην Αμοργό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής

Advertisement
 

«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε στο EΡΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.

«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Advertisement

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας - Δείτε video

16/11/25 12:38 μμ

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας – Δείτε video

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

16/11/25 12:34 μμ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία - Ακυρώθηκαν πτήσεις

16/11/25 12:33 μμ

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία – Ακυρώθηκαν πτήσεις

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

16/11/25 12:32 μμ

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές - Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

16/11/25 12:30 μμ

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές – Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

16/11/25 12:27 μμ

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

16/11/25 12:17 μμ

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

16/11/25 12:15 μμ

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

16/11/25 12:13 μμ

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

16/11/25 12:12 μμ

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες - 48χρονος μονογονέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

16/11/25 12:10 μμ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες – 48χρονος μονογονέας: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

16/11/25 12:08 μμ

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια