Date:
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και στον Ι. Βρούτση, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ώστε να τονίσει τη σημασία του να ληφθεί υπόψη η Αναπηρία στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.
Όπως τονίζει η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή, «καμία αναφορά για διακριτά μέτρα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν υπάρχει στα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στα μέλη μας. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση. Οι περικοπές που σημειώθηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις τους ήταν ιδιαίτερα επώδυνες και πιο έντονες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό».
Το πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι:
1. Να ληφθεί υπόψη η αναπηρία στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
2. Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Αποτελεί αδικία να μην συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή διότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα.
3. Να μην συνυπολογιστούν τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ.
4. Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.
5. Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.