Date:
Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναλύει τα υπέρ και τα κατά των ταχέων τεστ αντιγόνου για τον κορονοϊό (rapid tests) τα οποία μπορούν να γίνονται στο σπίτι.
Τα τεστ αυτά κυκλοφορούν από καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Γίνονται με δείγμα αίματος (με ένα τσίμπημα, όπως γίνεται και η μέτρηση του σακχάρου) και δίνουν αποτέλεσμα με τρόπο παρόμοιο με τα τεστ εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με το ECDC, παρ’ ότι μέχρι σήμερα κάνενα από τα κυκλοφορούντα τεστ δεν φέρει σήμανση CE βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τα υπερ
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα «οικιακά» τεστ, εφόσον χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά προς τους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργούνται από πιστοποιημένους φορείς, έχουν ως βασικό πλεονέκτημα το ότι κάνουν τον ελεγχο προσβάσιμο σε ευρύτερο μέρος του πληθυσμού.
Επίσης, δίνουν γρήγορα αποτελέσματα και μπορούν έτσι να συμβάλουν στην καλύτερη αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού, αφού οι θετικοί ασθενείς μπορούν να απομονωθούν πιο γρήγορα.
Τα κατά
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ευρεία χρήση των τεστ κατ’ οίκον μπορεί να δημιουργήσει και εμπόδια στη διαχείριση της πανδημίας.
«Η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς σχηματισμούς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών», αναφέρει η σχετική έκεθση του ECDC.
Οι ειδικοί του Κέντρου εκτιμούν μάλιστα ότι η μαζική χρήση αυτών των τεστ μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από δείκτες επιδημιολογικής παρακολούθησης της νόσου Covid-19 σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματική απεικόνιση της κατάστασης.
Επιπρόσθετα, με τα τεστ αυτά δεν είναι δυνατή η περαιτέρω ανάλυση του δείγματος για την ανίχνευση του υπεύθυνου για τη λοίμωξη στελέχους του ιού. Έτσι, δεν μπορούν να εντοπιστούν μεταλλάξεις του ιού οι οποίες απασχολούν έντονα αυτή την περίοδο την επιστημονική κοινότητα.
Τι προτείνεται
Με βάση τα παραπάνω, το ECDC προτείνει τα τεστ να χρησιμοποιούνται υπό όρους.
Για τις χώρες μάλιστα που σχεδιάζουν να καθιερώσουν τέτοιου είδους πρακτικές ελέγχου, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός τον οποίο θα αφορούν αυτές οι πρακτικές και να εξετάζονται προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Πηγή healthstories.gr