Μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη ο Ερντογάν φαίνεται πως δέχεται ακόμα ένα βαρύ πλήγμα αφού το κόμμα του μάλλον χάνει και την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως ακόμα το αποτέλεσμα να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη ο Ερντογάν φαίνεται πως δέχεται ακόμα ένα βαρύ πλήγμα αφού το κόμμα του μάλλον χάνει και την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως ακόμα το αποτέλεσμα να έχει επισημοποιηθεί.

 

 

To κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη ανακήρυξε με τη σειρά του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θώκο του δημάρχου της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η παράταξή του.

 

Εκρέμ Ιμάμογλου: Εγώ είμαι ο νικητής της Κωνσταντινούπολης

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, σοσιαλδημοκρατικό, αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και του αντιπολιτευόμενου κόμματος Iyi (δεξιά).

Υποστηρίζοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, ο Ιμάμογλου έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να το ανατρέψει.

Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη.

 

«Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

 

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Γιλντιρίμ ήταν μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, με το 48,70%, έναντι 48,65% του Ιμάμογλου, μετά την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων. Η διαφορά των δύο υποψήφιων δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ψήφους, μια σταγόνα νερό μπροστά στον ωκεανό ψήφων μιας πόλης με 15 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους.

 

Οι δημοτικές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ρίχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία που παρουσίασε ως αποφασιστική για την «επιβίωση του έθνους».

 

Αλλά, έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν μοιάζει να δοκιμάζει σειρά θεαματικών ηττών στις εκλογές, κάτι που αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας.

 

Θρίλερ με την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάμετρηση των ψήφων για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 48,74% έναντι 48,64% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με τη διαφορά να είναι λιγότερη από 15.000 περίπου ψήφους.

 

Advertisement
MEGA

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών έκανε ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του.

 

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

 

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

 

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

 

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

 

 

[newsbeast.gr]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

05/02/26 1:08 μμ

Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/26 1:02 μμ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

05/02/26 12:47 μμ

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

05/02/26 12:29 μμ

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics – Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Τα νέα τουριστικά spots - Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

05/02/26 12:21 μμ

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Το νέο τουριστικά video – Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

05/02/26 12:08 μμ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

05/02/26 11:59 πμ

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

05/02/26 11:39 πμ

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

05/02/26 11:29 πμ

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

05/02/26 11:21 πμ

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πλοία

05/02/26 11:16 πμ

Ροδόπη: Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πολεμικά πλοία

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας

05/02/26 11:12 πμ

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας