Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
8.7 C
Serres

ΕΔΕΥΕΠ: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Ο όρος “δυνητικοί πόροι” (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις.

Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρηση; (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες. Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy). Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.




Babis

Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές “Ιόνιο” και “Κυπαρισσιακός” όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %). Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΕΔΕΥΕΠ: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Περιπτώσεις που η ασφαλιστική σου μπορεί να αρνηθεί την αποζημίωση και πώς να το αποφύγεις

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, που η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να...

Από τη Γη στο Ποτήρι: Η Διαδρομή του Γλυκάνισου του Ούζου Πλωμαρίου

Ο γλυκάνισος είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 30 Απριλίου

Σήμερα 30 Απριλίου και σύμφωνα το εορτολόγιο είναι ...

Φάρσα το μήνυμα για τοποθέτηση βόμβας στη Βουλή

Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το μήνυμα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού,...

Τελευταία Νέα