11 C
Serres

«Education unites»: Απονομή υποτροφιών σε πρόσφυγες

Date:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε ευκαιρίες και ελπίδα στους εκτοπισμένους ανθρώπους. Έχουμε την υποχρέωση, την κοινωνική υποχρέωση, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση». Ένα μήνυμα υποστήριξης προς τους πρόσφυγες έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αθήνα για το πρόγραμμα υποτροφιών σε πρόσφυγες «Education unites».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσούνης δήλωσε «πολύ ανήσυχος για τη ρητορική σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ότι θα κλέψουν τις δουλειές μας και θα καταστρέψουν την κοινωνία μας. Αυτό είναι αναληθές και διαβρωτικό». Όπως υπενθύμισε, «αυτοί οι άνθρωποι δεν επέλεξαν να χάσουν τα πάντα στη ζωή τους, να φύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση, να ψάξουν να βρουν μια αίσθηση ασφάλειας. Οι ζωές τους είναι σε ρίσκο και τους δαιμονοποιούμε. Εγώ επιλέγω την αγάπη, την ευκαιρία, την εντιμότητα, τη δυνατότητα».

Κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα για το πρόγραμμα υποτροφιών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επιπλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διώξουμε κάθε Ρώσο στρατιώτη από την Ουκρανία και να σιγουρευτούμε ότι κάθε Ουκρανός θα μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του την Ουκρανία που θα είναι ενωμένη, ασφαλής, ελεύθερη, γιατί αυτό απαιτεί το φιλότιμο, η εντιμότητα και το ήθος μας».

Το καλοκαίρι του 2017 η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοίνωσε την έναρξη ενός μονοετούς προγράμματος με τίτλο «Education unites» σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας (Deree), το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (Anatolia College) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Perrotis College), μέσω του οποίου δόθηκαν υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες για να βελτιώσουν τα αγγλικά τους και να κάνουν κάποια προπαρασκευαστικά μαθήματα σε περίπτωση που ήθελαν να σπουδάσουν.

Μετά την ολοκλήρωση του μονοετούς προγράμματος, τα τρία ιδρύματα αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν θέσεις πλήρους φοίτησης για κάποιους από τους πρόσφυγες. Σήμερα, μέσω επιχορήγησης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και αντίστοιχης οικονομικής συνεισφοράς από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, περισσότεροι από 40 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 20 Ουκρανοί, παρακολουθούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κολλέγιο.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σέργκι Σουτένκο, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην πατρίδα του και στα όσα στερούνται οι νεότερες γενιές. «Οι νεαροί Ουκρανοί στερούνται το δικαίωμα στην ελευθερία στα κατεχόμενα εδάφη, το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, στερούνται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και στην εκπαίδευση πολλά σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια στην Ουκρανία παρέχουν διαδικτυακή εκπαίδευση, ενώ άλλα δουλεύουν δια ζώσης κάτω από μια μόνιμη απειλή και είναι σύνηθες για τους μαθητές μας να ακούνε σειρήνες και να συνεχίζουν τα μαθήματά τους στα καταφύγια». Αναφερόμενος στους Ουκρανούς σπουδαστές που έχουν λάβει υποτροφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, ο κ. Σουτένκο τόνισε: «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στα χέρια αυτών των μαθητών, που είναι δυναμικά και δημιουργικά μυαλά. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ένα λαμπρό, ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για να ζήσουν τα παιδιά μας».

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος υποτροφιών «Education unites» έχουν εγγραφεί στο Deree 165 πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τώρα και την Ουκρανία, οι οποίοι σπουδάζουν σε διάφορους τομείς, όπως Βιοϊατρικές Επιστήμες, Φιλοσοφία, Γραφιστική, Κινηματογραφικές Σπουδές, Αεροναυπηγική, Ψυχολογία, Πληροφορική και Διεθνείς Επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Ντέιβιντ Χόρνερ, υπενθύμισε ότι το ίδιο το Κολλέγιο αποτελεί «έναν θεσμικό πρόσφυγα» μετά την καταστροφή του το 1922 στη Σμύρνη λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και την αναγέννησή του στην Ελλάδα. «Η εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σπουδαστών είναι προτεραιότητα για εμάς, όχι μόνο γιατί αποτελεί συνέχεια της αποστολής του Κολλεγίου για να παρέχει εκπαιδευτικές εμπειρίες που θα μεταμορφώσουν τους σπουδαστές από την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και γιατί δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι και εμείς ήμασταν κάποτε πρόσφυγες που είχαμε ανάγκη για καλωσόρισμα και υποστήριξη».






«Σπουδαστές ηγέτες». Η ιστορία της Φαραχνάζ

Η διευθύντρια του προγράμματος «Education unites» στο Deree, Καθλίν Μακντόνελ, ανέφερε ότι κατά το ξεκίνημα του προγράμματος την περίοδο 2016-2017, «ο στόχος μας ήταν βασικά να σώσουμε τους σπουδαστές. Θέλαμε να καταλάβουν ότι υπήρχε ένας τρόπος για να ζήσουν μια κανονική ζωή, να οικοδομήσουν ξανά τη ζωή τους και το μέλλον τους και να αρχίσουν να γιατρεύονται και να ονειρεύονται ξανά». Στην πορεία του προγράμματος, συνέχισε η κ. Μακντόνελ, «η εστίασή μας ήταν να τους βοηθήσουμε να εξισορροπήσουν την πρόκληση να παρακολουθούν τις σπουδές τους και ταυτόχρονα να δουλεύουν, όπως έκαναν οι περισσότεροι, και να τους βοηθήσουμε να σκέφτονται το μέλλον τους». Σήμερα και καθώς πολλοί από τους υπότροφους έχουν βρει θέσεις εργασίας ή σχεδιάζουν ακαδημαϊκά το μέλλον τους, η διευθύντρια του προγράμματος ανέφερε ότι «θέλουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στο πρόγραμμα. Θέλουμε οι σπουδαστές μας να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για να γίνουν ηγέτες. Χρειαζόμαστε τη φωνή τους και την οπτική τους». Ανάμεσα στα παραδείγματα των σπουδαστών που ανέφερε είναι και η Φαραχνάζ, η οποία έχει ως όνειρό της να εργαστεί στην πατρίδα της, το Αφγανιστάν, για την εκπαίδευση των γυναικών.

Η Φαραχνάζ Φαΐζ έλαβε πέρυσι το πτυχίο της στα Χρηματοοικονομικά από το Deree και σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της παρακολουθώντας μαθήματα Ψυχολογίας. Η Φαραχνάζ έφτασε στην Ελλάδα το 2017 και για αρκετό καιρό διέμεινε σε κέντρο φιλοξενίας στη Λέρο. Ένα χρόνο μετά έμαθε για το πρόγραμμα υποτροφιών μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και αποφάσισε να κάνει αίτηση.

«Η διαμονή στο καμπ είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μένα. Όταν προέρχεσαι από καμπ, ξεχνάς τα όνειρά σου. Αυτό το πρόγραμμα μου έχει δώσει την ευκαιρία να ονειρευτώ ξανά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με εμφανή τη συγκίνηση στη φωνή της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της η Φαραχνάζ δούλευε ταυτόχρονα ως διερμηνέας σε ΜΚΟ και για εκείνη ήταν δύσκολο να συνδυάσει τη δουλειά με τα μαθήματα, το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που οργανώνονταν.

Έχοντας λάβει πλέον το πτυχίο της η Φαραχνάζ στοχεύει να δουλέψει ως καθηγήτρια και μακροπρόθεσμα ονειρεύεται να γυρίσει πίσω στο Αφγανιστάν και να ιδρύσει ένα κολλέγιο που θα δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των γυναικών της πατρίδας της στον τομέα των επιχειρήσεων. «Στο Αφγανιστάν η εκπαίδευση των γυναικών σε τομείς, όπως το Πολυτεχνείο και τα Οικονομικά δεν γίνεται αποδεκτή πολιτισμικά. Κάποια στιγμή, όμως, πιστεύω ότι το Αφγανιστάν θα απελευθερωθεί και οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και σε αυτό θέλω να βοηθήσω», καταλήγει.

Πηγή ΑΠΕ

Ελλάδα«Education unites»: Απονομή υποτροφιών σε πρόσφυγες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αχαΐα: Καταγγελία 28χρονης με τρία παιδιά για ενδοοικογενειακή βία

Νεαρή γυναίκα από τα Καλάβρυτα δεν άντεξε άλλο την...

Novartis: Καλούνται ως ύποπτοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis κλήθηκαν...

Ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει το Orange Week Athens στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η Τέχνη στον Αγώνα...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα