Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατ. προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε την Πέμπτη (17/12) στην Τουρκία το σύνολο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατ. προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε την Πέμπτη (17/12) στην Τουρκία το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισ. ευρώ τα οποία της είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύρων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

 

Η βοήθεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν θα δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε την διάθεση των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία», ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

Κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως προς το θέμα αυτό.

Η Άγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή την βοήθεια που διατίθεται για την φροντίδα των τεσσάρων εκατομμυρίων περίπου μεταναστών και προσφύγων, κυρίως Σύρων, που βρίσκονται στο έδαφός της εδώ και χρόνια.

Από τα 6 δισεκατομμύρια της προβλεπόμενης βοήθειας, τα 4,7 δισεκατομμύρια διατέθηκαν τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 3,2 έχουν ήδη εκταμιευθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Advertisement
Babis

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ωστόσο δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία είχε δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των προσφύγων.

Η ανακοίνωση της ΕΕ για την διάθεση του συνολικού ποσού της βοήθειας γίνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την βούλησή της «να συνεχίσει να χορηγεί χρηματική βοήθεια προς τους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται στον τομέα της υπεύθυνης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο