Η πλειοψηφία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η πλειοψηφία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο θα διευκόλυνε τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πριν από το τέλος της χρονιάς κατάλογο με μορφές ενέργειας οι οποίες θα θεωρούνται ενάρετες τόσο για το κλίμα όσο και για το περιβάλλον (τη λεγόμενη «πράσινη ταξινομία»). Η κατάταξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη λεγόμενη πράσινη χρηματοδότηση και θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα συστήματα διανομής.

Το ζήτημα διχάζει τους 27. Όμως στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες «πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» τάχθηκε υπέρ της ιδέας να συμπεριληφθούν τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι δύο επιβεβαίωσαν πως διαμορφώθηκε «πλειοψηφία» χωρών που διάκεινται ευνοϊκά έναντι της πρότασης αυτής.

Η κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου μοιάζει να δίνει ώθηση στην πυρηνική ενέργεια. Παρ’ όλ’ αυτά, η λεγόμενη πράσινη ταξινομία δεν θα αναφερθεί στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ελλείψει πλήρους συναίνεσης.

Στα μέσα Οκτωβρίου δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει CO2 και χαρακτηρίζεται μέρος της λύσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία.

Το κείμενο αυτό προσυπέγραψαν η Ρουμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Ολλανδία συντάχθηκε πρόσφατα με τη θέση αυτή.

Advertisement
Babis

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο εναντιώνονται σθεναρά, όπως και πολλές ΜΚΟ, οι οποίες επισημαίνουν το πρόβλημα της αποθήκευσης για τεράστιο χρονικό διάστημα των ραδιενεργών αποβλήτων.

Οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που καίνε φυσικό αέριο εκπέμπουν CO2, αλλά λιγότερο από τον άνθρακα και, όπως και η πυρηνική ενέργεια, αποτελούν σταθερές και διαχειρίσιμες πηγές ενέργειας, που μπορεί να διαδραματίσουν απόλυτα αναγκαίο συμπληρωματικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια) όταν ο ήλιος ή ο άνεμος απουσιάζουν.

Η «ταξινομία» αναμένεται να προταθεί προσεχώς από την Κομισιόν, που όμως δεν έχει ακόμη ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή της θα μπορούσε να απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από την πλειοψηφία των κρατών μελών.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερασπίστηκε την πυρηνική ενέργεια, κατά τη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως μορφής με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην προσπάθειά μας» να μειωθούν οι εκπομπές CO2, επιχειρηματολόγησε ο Λετονός.

Σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν (JRC) σημείωνε πως «καμιά ανάλυση δεν έχει κομίσει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας» οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Στον γάμο του Κώστα Τσιάλου και της Μαρίας Γκατζιού!

26/08/25 9:25 μμ

Σέρρες: Στον γάμο του Κώστα Τσιάλου και της Μαρίας Γκατζιού! – video

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές - video

26/08/25 7:45 μμ

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές – video

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

26/08/25 7:39 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας - video

26/08/25 7:28 μμ

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη της Ηράκλειας – video

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν - video

26/08/25 7:17 μμ

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν – video

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος