Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/)     μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/)

 

Advertisement
 

 

μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκατ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους. Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία, επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης κι αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. «Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο» επισημαίνει το υπουργείο.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Advertisement
Family Kitchen

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει πως «δίνουμε τη δυνατότητα στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να επιλέξουν ελεύθερα το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς τους ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας τους.

Διαμορφώνουμε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον ασφάλισης με έντονα κοινωνικά κι αναπτυξιακά στοιχεία, με ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Επιδίωξή μας είναι όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ξανά στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτή, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού βίου τους να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, αντάξια των προσδοκιών τους».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο