Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, με θέμα «Έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 108 του ν. 4387/2016 για το χαρακτηρισμό οφειλών προς ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, με θέμα «Έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 108 του ν. 4387/2016 για το χαρακτηρισμό οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Advertisement
 

 

 

Τρόπος και διαδικασία καταχώρισης οφειλών στο Ειδικό Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης».

 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 108 του Ν. 4387/2016, αναφορικά με οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που προτείνεται να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης, συντάσσεται ειδικά αιτιολογημένη έκθεση από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια για την εισήγηση διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας.

 

Αιτιολογημένη έκθεση

Με την έκθεση ελέγχου, πιστοποιούνται τα εξής:

 

Α. Ότι διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα με κάθε πρόσφορο μέσο για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και, ιδίως ότι:

 

– Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη ή γνωστοποιήθηκε, μέσω τρίτων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4488/2017 (ΦΕΚ Α΄ 137).

– Λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη, τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής του.

– Λήφθηκαν πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφορικά με τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, όπως έχει διαμορφωθεί, βάσει των δηλώσεών του, καθώς και για τα εισοδήματά του από εκμισθώσεις ακινήτων.

– Διερευνήθηκαν τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, οι οποίες να υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης.

– Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα.

– Αξιοποιήθηκε οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο στοιχείο ή πληροφορία αναφορικά με την εισπραξιμότητα της οφειλής, ιδίως ο χαρακτηρισμός ως ανεπίδεκτης είσπραξης οφειλής του ίδιου προσώπου προς το Δημόσιο.

 

Β. Ότι λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που εντοπίστηκε.,

 

Γ. Ότι έχουν επιβληθεί κατασχέσεις για το σύνολο της οφειλής εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην ημεδαπή σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα.

 

Δ. Ότι έχουν υποβληθεί σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα του αν 86/1967 σε όσες περιπτώσεις ήταν δυνατή η υποβολή τους.

 

2. Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, πιστοποιείται ότι έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, που διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο ανωτέρω δικαστήριο.

3. Όλες οι έρευνες, οι ενέργειες και τα μέτρα της παρούσας απόφασης, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των συνυπόχρεων προσώπων, χωρίς να προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής τους χρέους.

4. Σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι ανωτέρω έρευνες, ενέργειες και μέτρα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων τους, σύμφωνα με την κληρονομική μερίδα καθενός, όπως αυτοί καθορίζονται με διαθήκη ή επί εξ αδιαθέτου διαδοχής, όπως προκύπτουν από πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, χωρίς να προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής τους χρέους.

5. Αν έχει γίνει χαρακτηρισμός ως ανεπίδεκτης είσπραξης οφειλής προς το δημόσιο προσώπου που έχει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είναι δυνατή η απευθείας εισήγηση από την κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ για το χαρακτηρισμό ως ανεπίδεκτης είσπραξης της οφειλής προς τον ΕΦΚΑ, παραλειπομένου του σταδίου υποβολής εκθέσεως ελέγχου της περιφερειακής υπηρεσίας, εφόσον από τα διαθέσιμα στην υπηρεσία στοιχεία προκύπτει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 108 του Ν. 4387/2016.

 

Advertisement
MEGA

Ειδικό Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης

Το «Ειδικό Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης» τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή στην υπηρεσία του ΚΕΑΟ, που εισηγείται το χαρακτηρισμό, με δυνατότητα ανάκτησης και εκτύπωσης των καταχωρισθέντων στοιχείων και ενημερώνεται κατά περίπτωση από τον αρμόδιο υπάλληλο.

 

Στο «Ειδικό Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης» περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

 

α) Ο Αριθμός Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ), ο Αριθμός Μητρώου Εργοδότη ή Έργου (ΑΜΕ/ΑΜΟΕ), ο ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του υπόχρεου και των συνυπόχρεων με αυτόν προσώπων.

β) Το ποσό της βασικής οφειλής προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης.

γ) Η χρονική περίοδος στην οποία ανάγεται η οφειλή.

δ) Ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία του διαβιβαστικού της έκθεσης ελέγχου εγγράφου της περιφερειακής υπηρεσίας ΚΕΑΟ.

ε) Ο αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία εισήγησης της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας ΚΕΑΟ.

στ) Ο αριθμός και η ημερομηνία της απόφασης του διοικητή του φορέα κοινωνικής ασφάλισης για το χαρακτηρισμό της οφειλής.

ζ) Ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στο Ειδικό Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης.

 

Στις καταστάσεις ληξιπροθέσμων και στις λοιπές εκτυπώσεις, όπου απαιτείται, εμφανίζεται διακριτά το ποσό των ανεπίδεκτων προς είσπραξη οφειλών και ανά οφειλέτη.

 

Πηγή medlabgr.blogspot.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήμος Σερρών: Αλλαγές στο πρόγραμμα καθαριότητας ενόψει Χριστουγέννων - video

23/12/25 8:19 μμ

Δήμος Σερρών: Αλλαγές στο πρόγραμμα καθαριότητας ενόψει Χριστουγέννων – video

To “Piraeus Startup Accelerator” συνεχίζεται για 2η χρονιά και επεκτείνεται και στη Θράκη

23/12/25 8:11 μμ

To “Piraeus Startup Accelerator” συνεχίζεται για 2η χρονιά και επεκτείνεται και στη Θράκη

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Δημαρχείο από τους μαθητέςτου Μουσικού Σχολείου και τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών

23/12/25 8:08 μμ

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Δημαρχείο από τους μαθητέςτου Μουσικού Σχολείου και τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών

Τάσος Χατζηβασιλείου: "Κανένας μόνος του τις Άγιες Ημέρες - Δωρεά τροφίμων στην κοινωνική κουζίνα - video

23/12/25 8:08 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου: “Κανένας μόνος του τις Άγιες Ημέρες – Δωρεά τροφίμων στην κοινωνική κουζίνα – video

«Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα»: Μια παράσταση αγάπης καιπροσφοράς στις Σέρρες

23/12/25 7:33 μμ

«Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα»: Μια παράσταση αγάπης καιπροσφοράς στις Σέρρες

Ζήστε τη μαγεία της EuroLeague με τις κάρτες Visa της Πειραιώς

23/12/25 7:34 μμ

Ζήστε τη μαγεία της EuroLeague με τις κάρτες Visa της Πειραιώς

Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

23/12/25 3:48 μμ

Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

23/12/25 3:41 μμ

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΣΕΘ σε κοινοπραξία με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

23/12/25 8:02 μμ

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΣΕΘ σε κοινοπραξία με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

23/12/25 3:14 μμ

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

23/12/25 3:11 μμ

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23/12/25 3:02 μμ

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής