Φορούν μαγιό, παίρνουν τα… μπλοκάκια τους και ξεχύνονται στις παραλίες.   Οι έλεγχοι των «ράμπο» της εφορίας περνούν σε άλλη διάσταση και προσαρμόζονται στις επιταγές της περιόδου που διανύουμε, με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Φορούν μαγιό, παίρνουν τα… μπλοκάκια τους και ξεχύνονται στις παραλίες.

 

Οι έλεγχοι των «ράμπο» της εφορίας περνούν σε άλλη διάσταση και προσαρμόζονται στις επιταγές της περιόδου που διανύουμε, με τους εφοριακούς να παριστάνουν τους τουρίστες σε κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

 

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής κατά τους θερινούς μήνες είναι μείζον και οι φορολογικές αρχές βγάζουν όλα τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους για την πάταξή της.

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς και μεγαλουπόλεις της Ελλάδας καθώς και στις συχνά ευφάνταστες τακτικές της εφορίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt, όπως μεταδίδει η DW.

«Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…). Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει το ρεπορτάζ εστιάζοντας στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και T-shirt από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis, το Δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».

Oι αριθμοί «μιλούν»

Τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος, ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα, με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέγχθησαν.

Advertisement
MEGA

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα ανήλθε στο 62%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι: εκμετάλλευση ταξί 81%, πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, ανθοπωλεία 73%, ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, μανικιούρ-πεντικιούρ 63%, δικηγόροι 63%, ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, κομμωτήρια – κουρεία 62%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, πρατήρια καυσίμων 54%, χερσαίες – θαλάσσιες μεταφορές 53%, λιανικό εμπόριο 36%, εστίαση 33%, καταλύματα 24%

Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά στην αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 – καμία από τις επιχειρήσεις που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε.

 

zougla


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα - Στα περσινά επίπεδα η τιμή της

23/02/26 6:47 μμ

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα – Στα περσινά επίπεδα η τιμή της – video

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

23/02/26 6:37 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή – Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

23/02/26 6:34 μμ

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα...»

23/02/26 6:35 μμ

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα…»

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι - Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

23/02/26 6:30 μμ

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του... παραλίγο

23/02/26 1:21 μμ

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του… παραλίγο