Με επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών άνοιξε η «αυλαία» του νεοσύστατου θεσμού «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», με τη διεθνή διημερίδα -υπό μορφή εγκαινίων- που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Με επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών άνοιξε η «αυλαία» του νεοσύστατου θεσμού «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», με τη διεθνή διημερίδα -υπό μορφή εγκαινίων- που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού».

Πρόκειται για ένα θεσμό που θα παρουσιάζει στη χώρα μας επιλεγμένες παραστάσεις και δράσεις από τα Βαλκάνια με όχημα το αρχαίο δράμα. Όπως τόνισε στο μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης- το οποίο ανέγνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας, «στόχος είναι από το καλοκαίρι του 2023 και κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε σε αυτόν εδώ το χώρο ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η θεατρική κοινότητα των Βαλκανίων τόσο σε παρουσιάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος, όσο και σε σύγχρονες προσεγγίσεις του είδους». Υπογράμμισε ότι για την περιφέρεια, «ο πολιτισμός αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, καθώς ενισχύει την ποιότητα ζωής των πολιτών, διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και παράλληλα προβάλλει τη θετική εικόνα της περιφέρειας και όλης της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η διοργάνωση τόσο σημαντικών γεγονότων, που αφήνουν ισχυρό το αποτύπωμά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, αποδεικνύει ότι η Αττική είναι μια διαχρονική, κοσμοπολίτικη μητρόπολη πολιτισμού».

Τη βραδιά τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους η πρόεδρος και γενική διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρης Γιοβανίδης, ενώ τη δεύτερη ημέρα, το κοινό παρακολούθησε τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη μέσα από τη ματιά του Δήμου Αβδελιώδη.

Advertisement
ΔΕΗ

Επίσης τη θέσπιση του διαβαλκανικού φεστιβάλ τίμησαν με τη συμμετοχή τους στις εργασίες (της πρώτης ημέρας), με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας», ομιλητές από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς των Βαλκανίων όπως: Ο γενικός διευθυντής και η επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης Krastyu Krastev και Lora Chenakova από τη Βουλγαρία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα Vlad Drăgulescu, η καλλιτεχνική σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga Iulia Huiculescu από τη Ρουμανία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Bylis στο Fier Klajdi Marku από την Αλβανία, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sarajevo Winter Ibrahm Spahic από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Yugoslav Drama Theater Gorcin Stojanovic από τη Σερβία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγις Μαρίνης, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων & Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος Κωνσταντίνος Μπούρας και η ιστορικός Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Σεπτεμβρίου

12/09/25 1:34 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Σεπτεμβρίου

Σέρρες: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς - Οι σχολικές μονάδες υποδέχτηκαν τους μαθητές - video

12/09/25 1:17 πμ

Σέρρες: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς – Οι σχολικές μονάδες υποδέχτηκαν τους μαθητές – video

Α. Ρόντσης: "Το κοινό κρυολόγημα και ο κορονοϊός έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους" - video

12/09/25 1:05 πμ

Α. Ρόντσης: “Το κοινό κρυολόγημα και ο κορονοϊός έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους” – video

Με πρωτοβουλία Χατζηβασιλείου ο ΕΟΤ στις Σέρρες: Νέα στρατηγική για τον τουρισμό - Οι Σέρρες στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

12/09/25 12:52 πμ

Με πρωτοβουλία Χατζηβασιλείου ο ΕΟΤ στις Σέρρες: Νέα στρατηγική για τον τουρισμό – Οι Σέρρες στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στον Τριαντάφυλλο Πολυμέρη

12/09/25 12:29 πμ

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στον Τριαντάφυλλο Πολυμέρη

Τσιόδρας: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι τροπολογίες για διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα

11/09/25 11:43 μμ

Τσιόδρας: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι τροπολογίες για διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα

ΑΕΚ: Σε διαπραγματεύσεις με την Μπεσίκτας για τον Ζοάο Μάριο

12/09/25 1:30 πμ

ΑΕΚ: Σε διαπραγματεύσεις με την Μπεσίκτας για τον Ζοάο Μάριο

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

12/09/25 1:32 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

Η Πειραιώς και το MDA Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις

11/09/25 11:26 μμ

Η Πειραιώς και το MDA Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις

Όλο και λιγότεροι νέοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά – «Καμπανάκι» από το ECDC για την μετάδοση των ΣΜΝ

11/09/25 11:38 μμ

Όλο και λιγότεροι νέοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά – «Καμπανάκι» από το ECDC για την μετάδοση των ΣΜΝ

Πώς να κάνετε έναν άδειο τοίχο να δείχνει σαν μελετημένη απόφαση

11/09/25 11:37 μμ

Πώς να κάνετε έναν άδειο τοίχο να δείχνει σαν μελετημένη απόφαση

Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με την ΠΟΜΙΔΑ

12/09/25 12:01 πμ

Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με την ΠΟΜΙΔΑ