Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Καλλιμασιά της Χίου το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, παρουσία δεκάδων μαστιχοπαραγωγών και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. «Σήμερα γράφουμε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μαστίχας και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Καλλιμασιά της Χίου το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, παρουσία δεκάδων μαστιχοπαραγωγών και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

«Σήμερα γράφουμε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μαστίχας και μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού συνεργατισμού» ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Γανιάρης, πρόεδρος Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (ΚΕΜ). «Τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τη μαστίχα και καλούμε την πολιτεία να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων όπως η παρούσα» υπογράμμισε ο κ. Γαννιάρης και συμπλήρωσε: «Ο δρόμος που σήμερα ανοίγουμε επανατοποθετεί τη μαστίχα και τα παράγωγά της με ευνοϊκότερους όρους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οδηγεί με ασφάλεια στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και καλούμε τους Έλληνες συνεταιριστές να τον περπατήσουμε μαζί». Μάλιστα, από το βήμα ευχαρίστησε τους μετόχους του ΚΕΜ και συγκεκριμένα την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ποσοστό 36%), MEDITERRA (36%), IASIS PHARMA (20%), PHARMA Q (4%) και PHARMAGNOSE (4%).

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου έρευνας Μαστίχας η ΕΜΧ «μπαίνει σε καινούργια αναπτυξιακή χρονιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Παχής, πρόεδρος IASIS PHARMA σημείωσε ότι το ΚΕΜ αποτελεί σπάνιο παράδειγμα σύμπραξης πέντε διαφορετικών οργανισμών με συμπληρωματικούς σκοπούς και στη βάση της δημιουργίας μιας κιβωτού της γνώσης και της έρευνας σε σχέση με τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας Χίου. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο διεθνούς εμβέλειας που θα αποτελέσει επιστημονικό κόμβο από τον οποίο θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και τη χώρα» ανέφερε.

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΜ αναφέρθηκε στο όραμα να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και την επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το έργο είχε χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ αλλά ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ ενώ η κύρια κατασκευαστική περίοδος κράτησε 18 μήνες.

Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τελέσθηκαν από τον Sir Μενέλαο Πάγκαλο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της AstraZeneca. Στο πλαίσιο των εγκαινίων τιμήθηκε η ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου για την αποφασιστική συνεισφορά της στη χρηματοδότηση του έργου. Όπως τόνισε η κ. Καλογήρου «το γεγονός ότι έγινε πράξη το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο λόγω της σύμπραξης δυνάμεων της επιστημονικής και της επενδυτικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς, αλλά κυρίως γιατί δίνονται οι δυνατότητες και ανοίγουν νέες προοπτικές για το διαμάντι της Χίου, που δεν είναι άλλο από τη μαστίχα»

Advertisement
MEGA

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι έργο εμβληματικό, για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της Μαστίχας. Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.

Κοινή πεποίθηση των μετόχων και της διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας στο παζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20 χρόνια.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

15/03/26 8:53 μμ

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

Θεσσαλονίκη - 28ο ΦΝΘ: Η «Λύτρωση» του Μίχαου Μάρτσακ κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο - Απονεμήθηκαν τα βραβεία της διοργάνωσης

15/03/26 8:50 μμ

Θεσσαλονίκη – 28ο ΦΝΘ: Η «Λύτρωση» του Μίχαου Μάρτσακ κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Απονεμήθηκαν τα βραβεία της διοργάνωσης

Νίκος Χαρδαλιάς από το Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»

15/03/26 8:46 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς από το Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»

Πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων με κατοικίδια από το ΥΠΕΞ

15/03/26 8:23 μμ

Πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων με κατοικίδια από το ΥΠΕΞ

Σερρών Θεολόγος: «Ο ζωηφόρος Σταυρός, το αιώνιο σύμβολο της αγάπης, της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Θεού»

15/03/26 8:17 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Ο ζωηφόρος Σταυρός, το αιώνιο σύμβολο της αγάπης, της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Θεού»

Εύκολο 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού

15/03/26 8:11 μμ

Εύκολο 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού