Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο εγκαινίασαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Το Μουσείο που απέκτησε μια νέα σύγχρονη και σπουδαία ... Περισσότερα

Τζιτζικώστας

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο εγκαινίασαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Το Μουσείο που απέκτησε μια νέα σύγχρονη και σπουδαία έκθεση, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του δικτύου της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα έργα πολιτισμού μείζονος σπουδαιότητας για την Κεντρική Μακεδονία.
“ Η Ευρωπαϊκή Ένωση σοφά ποιούσα έδωσε από κάποια στιγμή και μετά τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους, που αφορούν σε τομείς όπως ο πολιτισμός, επειδή ήθελε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στην επιλογή παρεμβάσεων και έργων και σε τομείς, που είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους, όπως είναι ο πολιτισμός. Έτσι, ο εκάστοτε Περιφερειάρχης και ο εκάστοτε Υπουργός, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συνεκτιμούν τις ανάγκες που έχει κάθε τομέας και οι οποίες εκφράζονται δια του Υπουργείου, με τις επιθυμίες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στο επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει μια σειρά παρεμβάσεων, που ικανοποιεί όλους. Τις προτεραιότητες σε θέματα προστασίας, ανάδειξης, συντήρησης, διατήρησης του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά και τις ανάγκες για δημιουργία και έκφραση, για παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε πως: «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκιδικής, αυξάνοντας τον συνολικό εκθεσιακό χώρο συνολικά στα 582 τ.μ. με αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χώρους εργαστηρίων συντήρησης. Επίσης, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία της σύγχρονης έκθεσης, με την ολοκλήρωση της οποίας, παραδίδουμε στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μία έκθεση που αναδεικνύει και προβάλει την ιστορία και τις ανασκαφικές έρευνες στη Χαλκιδική με τρόπο ολοκληρωμένο, εμπλουτίζει το διαχρονικό άξονα των πολιτιστικών διαδρομών της Κεντρικής Μακεδονίας, και ταυτόχρονα καθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Χαλκιδική, αλλά και για το ευρύτερο δίκτυο Μουσείων της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας. Η έκθεση αποτελείται από την πλειονότητα των ευρημάτων της παλαιάς έκθεσης, καθώς και από νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, που ολοκληρώνουν την παρουσίαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Χαλκιδικής. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τη σπουδαία Συλλογή Λαμπρόπουλου, που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα πτυχές της ζωής των αρχαίων κατοίκων της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα».

Advertisement
Family Kitchen

Ο περιφερειάρχης μάλιστα ανακοίνωσε και τους πόρους που θα διατεθούν για την ενίσχυση του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία από το νέο ΕΣΠΑ: «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει και θα αξιοποιήσουμε περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, τόσο για νέα έργα προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων, όσο και για την ουσιαστική στήριξη των σημαντικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού μας, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, τα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πολλούς ακόμα θεσμούς, που καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο εξωστρεφή, ακόμα πιο δυναμική».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και Δημήτρης Τζηρίτης.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

28/03/26 8:10 μμ

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

Μαρινέλλα: "Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα"

28/03/26 7:59 μμ

Μαρινέλλα: “Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα”

Έτσι "γεννήθηκε" το "Μαρινέλλα" - "Ο Καζαντζίδης τη ζήλευε"

28/03/26 7:51 μμ

Έτσι “γεννήθηκε” το “Μαρινέλλα”

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

28/03/26 8:03 μμ

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες - Video

28/03/26 7:10 μμ

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες – Video

Διακοπή νερού σε τμήμα της πόλης την Κυριακή 29 Μαρτίου

28/03/26 2:40 μμ

Διακοπή νερού την Κυριακή 29 Μαρτίου σε τμήμα της πόλης

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

28/03/26 2:36 μμ

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

Θεσσαλονίκη: Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

28/03/26 11:22 πμ

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του σ΄ ολόκληρη τη χώρα και πέθανε στην ψάθα

28/03/26 10:18 πμ

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα και πέθανε στην ψάθα

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

28/03/26 10:04 πμ

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

28/03/26 10:00 πμ

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

Υπηρέτης δυο αφεντάδων

28/03/26 9:54 πμ

Υπηρέτης δυο αφεντάδων