Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ... Περισσότερα

Εγκρίθηκε από το Ισραήλ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Advertisement
 

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου – Προειδοποιήσεις σε Χεζμπολάχ, Ιράν και Συρία

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.

«Θα επιβάλουμε τη συμφωνία (σ.σ. την εφαρμογή της) και θα απαντήσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», τόνισε. «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά, θα χτυπήσουμε αποφασιστικά», συνέχισε.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, εξηγώντας πως τρεις ήταν οι λόγοι για να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός: να επικεντρωθεί το Ισραήλ στην ιρανική απειλή, να αναπληρωθούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να έχουν μια περίοδο ανάπαυλας, και τέλος να απομονωθεί η παλαιστινιακή Χαμάς – η άνευ προηγούμενου επίθεση της οποίας, τον Οκτώβριο του 2023 αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, υπογράμμισε ο Νετανιάχου. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω… Εξοντώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους από τους πύραυλους της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές και αφανίσαμε τρομοκρατικές υποδομές που υπήρχαν για χρόνια κοντά στα σύνορα μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ «παίζει με τη φωτιά».

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ήταν ο μόνος που καταψήφισε το σχέδιο εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ

Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε επισήμως τη συμφωνία για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, με ψήφους 10-1, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τη συνεισφορά των ΗΠΑ στη διαδικασία και διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλειά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο μόνος υπουργός που καταψήφισε τη συμφωνία εκεχειρίας ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Μπεν Γκβιρ την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος», προεξοφλώντας πως «μελλοντικά θα χρειαστεί ξανά να επιστρέψουμε στον Λίβανο».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ενθαρρυντικά νέα η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Advertisement
Family Kitchen

«Πολύ ενθαρρυντικά νέα» οι ειδήσεις για κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πρώτα και κύρια για τον Λιβανέζικο και Ισραηλινό λαό που επλήγησαν από τις μάχες. σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Αναφέρει ότι ο Λίβανος θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα χάρη στη μειωμένη επιρροή της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανακούφιση στην καταστροφική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επαινώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για τη μεσολάβησή τους.

«Είναι πλέον κρίσιμο να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, για να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ, καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ και επανέλαβε την «έκκληση» προς τους ηγέτες του Λιβάνου να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη εκλέγοντας πρόεδρο.

«Οι Λιβανέζοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν την πλήρη κυριαρχία στα θέματα της χώρας, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

12/11/25 11:55 μμ

Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

12/11/25 11:57 μμ

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

12/11/25 11:54 μμ

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

12/11/25 11:52 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

12/11/25 11:40 μμ

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική

12/11/25 11:39 μμ

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική μπάσκετ γυναικών

Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

12/11/25 11:38 μμ

Σε απολογία ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά

12/11/25 11:36 μμ

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά

Σ. Ζαχαράκη: «Το Ψηφιακό Σχολείο, η γνώση γίνεται εμπειρία με ίσες ευκαιρίες για όλους»

12/11/25 11:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: «Το Ψηφιακό Σχολείο, η γνώση γίνεται εμπειρία με ίσες ευκαιρίες για όλους»

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία «Cry to Heaven» του Τομ Φορντ

12/11/25 11:33 μμ

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία «Cry to Heaven» του Τομ Φορντ

Το ΚΕΜΕΑ εκπόνησε τη μελέτη φυσικής ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

12/11/25 11:32 μμ

Το ΚΕΜΕΑ εκπόνησε τη μελέτη φυσικής ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Ολυμπιακοί 2028: Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής της υδατοσφαίρισης, συμπυκνώνεται το πρόγραμμα

12/11/25 11:30 μμ

Ολυμπιακοί 2028: Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής της υδατοσφαίρισης, συμπυκνώνεται το πρόγραμμα