Είναι καλύτερα να πλένουμε τα ρούχα από την ανάποδη; Να τι λένε οι επαγγελματίες του πλυντηρίου

Αυτό θα μπορούσε να είναι το μυστικό για ρούχα που φαίνονται καλύτερα και διαρκούν περισσότερο.

Τα άπλυτα μαζεύονται γρήγορα στο καλάθι και το πλύσιμό τους αρχίζει να γίνεται μία από τις χειρότερες αγγαρείες. Και ενώ μπορεί να μοιάζει με μια έξτρα ταλαιπωρία το αναποδογύρισμα των ρούχων, στην πραγματικότητα δεν είναι. Με το να γυρίζετε τα ρούχα από την ανάποδη είναι ένα απλό βήμα για να κάνετε καλύτερο το πλύσιμο των ρούχων.

Advertisement

Παρακάτω δύο ειδικοί στο πλύσιμο ρούχων μοιράζονται τις απόψεις τους για το γιατί πρέπει (και πότε δεν πρέπει) να πλένετε τα ρούχα σας από την ανάποδη.

Γιατί πρέπει να πλένετε τα ρούχα από την ανάποδη

Το να γυρίζετε τα ρούχα σας από την ανάποδη πριν τα πλύνετε βοηθά στην προστασία των χρωμάτων από το ξεθώριασμα. Επίσης, το να γυρίζετε ρούχα όπως τα τζιν από την ανάποδη βοηθά στην πρόληψη καταστροφών άλλων ρούχων με ευαίσθητα υφάσματα από την τριβή με φερμουάρ, κουμπιά και ή άλλα διακοσμητικά υλικά.

«Το πλύσιμο των ρούχων και το γύρισμά τους από την ανάποδη θα βοηθήσει στην προστασία του εξωτερικού υφάσματος από την τριβή κατά το πλύσιμο, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του χρώματός τους. Με αυτόν τον τρόπο τα ρούχα θα φαίνονται σαν καινούργια», λέει ο Forrest Webber, ιδιοκτήτης της Bear Brothers Cleaning. «Μπορεί επίσης να προστατεύσει τα τυπώματα και τα κεντήματα των ρούχων, και να καθαρίσει καλύτερα τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που βρίσκονται πάνω σε αυτά!».

Αν και είναι τεχνικά αδύνατο να αποτρέψετε εντελώς το ξεθώριασμα των υφασμάτων, το να γυρίζετε τα ρούχα από την ανάποδη επιβραδύνει τη διαδικασία. Έτσι, αυτά τα αγαπημένα τζιν ή μπλουζάκια που αγαπάτε μπορούν να διαρκέσουν λίγο περισσότερο.

«Η αλήθεια είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και το ακριβό βαμβάκι θα ξεθωριάσει και θα γίνει πιο μαλακό», λέει ο Tom Ceconi, πρόεδρος της Heritage Park Laundry Essentials. «Αλλά αν ο στόχος σας είναι η διατήρηση του χρώματος, μπορείτε να πλύνετε αυτά τα ρούχα από την ανάποδη και να καθυστερήσετε λίγο τη διαδικασία του ξεθωριάσματος».

Advertisement
Babis

Ρούχα που πρέπει να πλένονται από την ανάποδη

Τα περισσότερα ρούχα πρέπει να γυρίζονται από την ανάποδη πριν από το πλύσιμο. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Τζιν
  • Αθλητικά ρούχα
  • Βαμβακερά μπλουζάκια
  • Φωτεινά χρώματα
  • Σκούρα χρώματα
  • Ευαίσθητα υφάσματα που δεν έχουν λεκέδες

Τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής είναι ιδανικά για πλύσιμο από την ανάποδη. Σίγουρα, αυτά τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από ύφασμα υψηλής αντοχής που απομακρύνει τον ιδρώτα, αλλά σύμφωνα με τον Ceconi, «Το εσωτερικό του υφάσματος που έρχεται σε επαφή με το σώμα σας δέχεται το μεγαλύτερο μέρος του ιδρώτα, του αποσμητικού, των κρεμών, των λοσιόν και – φυσικά – της οσμής».

Εάν έχετε σκούρα ή έντονα χρωματιστά ρούχα και θέλετε να διατηρήσετε τη «ζωντάνια» τους γυρίστε τα από την ανάποδη πριν τα πλύνετε. «Αυτό θα αποτρέψει το ξεθώριασμα τους και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα κεντήματα ή τα τυπώματα», λέει ο Webber.

Ρούχα που δεν πρέπει να πλένονται από την ανάποδη

Αν και τα περισσότερα ρούχα πρέπει να γυρίζονται από την ανάποδη πριν από το πλύσιμο, ορισμένα έχουν άλλες απαιτήσεις. Εάν έχετε έντονους και «σκληρούς» λεκέδες στα ρούχα σας, θα πρέπει τους να προ-επεξεργαστείτε πρώτα από την καλή τους πλευρά. Αυτό βοηθά στην όσο το δυνατόν καλύτερη αφαίρεση των λεκέδων.

«Το μειονέκτημα του πλυσίματος των ρούχων από την ανάποδη είναι απλό: λιγότερο αποτελεσματική αφαίρεση λεκέδων», λέει ο Ceconi. «Για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε να πλένετε τα λερωμένα ρούχα από την καλή τους πλευρά».

Ποια ρούχα δεν πρέπει να πλένονται από την ανάποδη; Αυτή η λίστα περιλαμβάνει:

  • Ρούχα μωρών, νηπίων και παιδιών
  • Ρούχα που φοριούνται για εργασίες κήπου ή άλλα “βρώμικα” επαγγέλματα
  • Αθλητικά ρούχα που λερώνονται με χώμα και λάσπη (στολές ποδοσφαίρου, στίβου κ.α.)

πηγή  realsimple.com, mothersblog.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών