30.9 C
Serres

ΕΚ Σερρών: Η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης χτυπά …στη Σικελία  

Date:

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA210-VET, αντιπροσωπεία  από τις Σέρρες πραγματοποίησε πρόγραμμα κινητικότητας στη Σικελία και  συγκεκριμένα στην πόλη Giardini Naxos.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα από τις 10  Απριλίου 2024 (ημέρα αναχώρησης) έως τις 14 Απριλίου 2024 (ημέρα επιστροφής)  και αφορούσε την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση για το Erasmus+ Project: “From the  roots: Αξιολόγηση του αντίκτυπου του τουρισμού σε σχέση με τη βιώσιμη-αειφόρο  ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο”, με κωδικό 2023-2-ΙΤ01-ΚΑ210-VET-000178816. Η  χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιείται από τον εθνικό  φορέα της Ιταλίας, την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+  στην Ιταλία για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον αθλητισμό, η οποία είναι  υπεύθυνη για τις βασικές δράσεις 1 και 2 του προγράμματος κινητικότητας των  ατόμων.  

ΕΚ Σερρών: Η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης χτυπά …στη Σικελία  

Το Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της σχολικής  μονάδας κ. Απόστολο Κλώνη και τον εκπαιδευτικό κ. Στέργιο Γρούνη. Το Ε.Κ.  Σερρών συμμετείχε ως εταίρος μαζί με τις οργανώσεις “Idee in Movimento” από την  Νάξο της Ιταλίας και “ASN Associacao Sociedade E Natureza” από την Λισαβόνα  της Πορτογαλίας.  

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών όσον  αφορά την αειφόρο ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάστηκε κοινή στρατηγική  δράσης. Στο συνέδριο, πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση του Εργαστηριακού  Κέντρου Σερρών και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που  πραγματοποίησαν όλες οι ομάδες σε τοπικό επίπεδο, όπως η ανάλυση των  στατιστικών από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις των τοπικών κοινωνιών.  Αναφέρθηκαν υφιστάμενα προβλήματα αλλά και πιθανά μελλοντικά προβλήματα  λόγω αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις και  δυνατότητες πρόληψης.  

ΕΚ Σερρών: Η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης χτυπά …στη Σικελία  

Επιπλέον, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα εξής θέματα:  

1. Η ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών πρακτικών: Πώς μπορούν οι τοπικές  επιχειρήσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές που θα ελαχιστοποιήσουν το  περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού;  

2. Η προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Μέθοδοι για τη  διατήρηση και την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε  συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουρισμού.  

3. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας: Τρόποι με τους οποίους ο βιώσιμος  τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών  κοινωνιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις τοπικές  επιχειρήσεις.  4. Η εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού:  Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για τους τοπικούς  επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού, με σκοπό την προώθηση βιώσιμων  πρακτικών.  

5. Η χρήση της τεχνολογίας για την προώθηση της αειφορίας: Τρόποι με  τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση και την  παρακολούθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού. 

6. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων εταίρων:  Στρατηγικές για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών  πρακτικών μεταξύ των εταίρων του προγράμματος.  

7. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής: Πώς μπορεί ο  τουρισμός να προσαρμοστεί στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή,  διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών;  

Η συνάντηση έθεσε τα θεμέλια για μια ουσιαστική συνεργασία, καθώς το project θα  συνεχιστεί και το 2025. Επιπλέον, συζητήθηκε ο τρόπος προώθησης της δημιουργίας  μιας σειράς διαδικτυακών μαθημάτων ευαισθητοποίησης (on line courses) και ενός  ηλεκτρονικού βιβλίου πάνω στο θέμα αυτό.  

Στον ελεύθερο χρόνο της αντιπροσωπείας, υπήρξε η ευκαιρία για τους  εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα όμορφα τοπία και τις πόλεις της  περιοχής, όπως την Ταορμίνα, την Κατάνια με το επιβλητικό ηφαίστειο της Αίτνας  και τις Συρακούσες με την αρχαιοελληνική επιρροή. Κλείνοντας, θα θέλαμε να  αναφέρουμε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εταίρους θα πραγματοποιηθεί το  φθινόπωρο στις Σέρρες. Θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους Ιταλούς και τους  Πορτογάλους εταίρους μας και να τους δείξουμε τις ομορφιές της περιοχής μας,  καθώς η προβολή του τόπου μας ήταν ένα σημαντικό θέμα που επίσης συζητήθηκε.  Αναμένουμε με ανυπομονησία περισσότερες θετικές εξελίξεις.  

ΕΚ Σερρών: Η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης χτυπά …στη Σικελία  

Η Παιδαγωγική ομάδα του Προγράμματος για τη Σικελία.  

1. Γρούνης Στέργιος ΠΕ83  

2. Κλώνης Απόστολος ΠΕ86 

ΣέρρεςΕΚ Σερρών: Η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης χτυπά …στη Σικελία  

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στήριξη της κινητοποίησης της Ε.Ν.Ι.Ν.Σ. για το Νοσοκομείο Σερρών την Πέμπτη 18 Ιουλίου στην Πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα για την  κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στις 18...

Σέρρες: 6ο Αντάμωμα Προβατιανών και φίλων- video

Το 6ο Αντάμωμα Προβατιανών και φίλων, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός...

Σέρρες: Βρέθηκε 5άρι στο ΛΟΤΤΟ που κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα για 1 χρόνο!

Μεγάλη επιτυχία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ των Σερρών στην χθεσινή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα