4.8 C
Serres

Εκδήλωση ΠΑΜΑΚ για την 26η, 28η Οκτωβρίου και εορτή του Αγ. Δημητρίου

Date:

Τις επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης τίμησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο τελετών Ιδρύματος, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.

«Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τους παγωμένους ανέμους του πολέμου. Αυτούς που κατεβαίνουν από τις ρωσικές στέπες και σαρώνουν τις ουκρανικές πόλεις και πεδιάδες, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο και στον ξεριζωμό», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως φέτος συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την απερίγραπτη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς και σημείωσε: «Ο ελληνισμός «κατάφερε» να περάσει από τον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων στην απόλυτη καταστροφή σε μόλις 10 χρόνια, εξαιτίας του φρικτού εθνικού διχασμού. Δεν χρειάστηκαν πάλι παρά ακόμη 18 χρόνια, μέχρι το 1940, για να κυοφορηθεί η δυναμική της μεγάλης εθνικής ανασυγκρότησης, με την τεράστια συμβολή των προσφύγων μας, των ξεριζωμένων από τα χώματά τους αδελφών μας που ρίζωσαν ξανά και αναβλάστησαν στα χώματα της ελεύθερης πατρίδας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως είναι εξαιρετική πρωτοβουλία, διότι αναδεικνύει ότι, «οι επέτειοι αυτές μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, όμως αποτελούν ένα κομμάτι μιας συνεχούς πορείας με πάρα πολλές μεταλλαγές και συγκλονιστικές μεταβολές σχετικά με την πορεία και την ιστορία της πόλης».

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Βλάσιος Βλασίδης του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη στους εθνικούς αγώνες. Από την απελευθέρωση έως τον τελευταίο πόλεμο».

Ο κ.Βλασίδης αναφέρθηκε στην ιστορική περίοδο που βίωσε η Θεσσαλονίκη από το 1914 με το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, έως το 1944 που η πόλη θα γνωρίσει τη βιαιότητα των Γερμανών καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής και την τρομοκρατία του Δάγκουλα.





«Η πόλη μας για 40 χρόνια γνώρισε τρομακτικές αλλαγές στον πληθυσμό της, με την έξοδο και την έλευση τόσων διαφορετικών ομάδων, γνώρισε μία ριζική οικιστική αλλαγή, υπέστη τις συνέπειες γεγονότος παγκόσμιου μεγέθους και τις συνέπειες των εσωτερικών πολιτικών και των κοινωνικών συγκρούσεων. Οι απόγονοι όλων αυτών γνωρίζουν την επίσημη ιστορία. Η Θεσσαλονίκη του ενός έρχεται σε σύγκρουση με αυτή των άλλων. Η Θεσσαλονίκη των Βουλγάρων, των αντιβενιζελικών, των βενιζελικών, των συμμάχων, των Σέρβων, των μουσουλμάνων, των προσφύγων, των Εβραίων, των αντιστασιακων, των εαμιτών δεν παραμένουν στο παρελθόν, αλλά εμφανίζεται στο παρόν, στο δημόσιο λόγο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο καθένας θέλει να προασπίσει τη δική του ιστορία, τη δική του αλήθεια. Είτε αγνοεί, είτε δεν θέλει να μάθει για τη Θεσσαλονίκη των άλλων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πόλη μας είναι δέσμια των πολέμων της μνήμης, στη δημόσια ιστορία. Γιορτάζουμε δύο μέρες τους κοινούς αγώνες, αλλά όλες τις επόμενες ημέρες αγωνιζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της πόλης μας».

Μετά τον πανηγυρικό, ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων από τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα οποία αφυπηρέτησαν το 2022.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του Συνόλου «Βιολιώνε», της ομάδας φοιτητών και φοιτητριών της Κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Ζαρία.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΕκδήλωση ΠΑΜΑΚ για την 26η, 28η Οκτωβρίου και εορτή του Αγ. Δημητρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καλλονή Γρεβενών: Αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς – video

Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει πριν από τα Χριστούγεννα...

Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες...

Εύβοια: Χειροβομβίδες εντοπίστηκαν σε αχυρώνα

Ένα κουτί με χειροβομβίδες και σφαίρες εντόπισε σε αχυρώνα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα