Το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώνεται, μετέδωσε το δίκτυο BFMTV επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Η Σουηδία ζητά ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ Η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται καλύτερους συνοριακούς ... Περισσότερα

Εκκενώνονται οι Βερσαλλίες - Η Σουηδία ζητά ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ

Συντάκτης: Epiloges Team

Συντάκτης: Epiloges Team

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώνεται, μετέδωσε το δίκτυο BFMTV επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Advertisement
 

Η Σουηδία ζητά ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ

Η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται καλύτερους συνοριακούς ελέγχους και η Σουηδία θα πρέπει να αυξήσει την δική της ασφάλεια, είπε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες, Δευτέρα, ένοπλος στις Βρυξέλλες σκοτώνοντας δύο Σουηδούς πολίτες.

Ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία και η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τα σύνορά τους και να διασφαλίζουν ότι επικίνδυνα πρόσωπα δεν θα μπορούν να βρίσκονται παράνομα μέσα στην περιοχή.

“Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Σουηδοί φοβούνται και είναι οργισμένοι. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ: «Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν απειλήθηκαν τόσο η Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα όσο σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο Σουηδούς”.

“‘Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη Σουηδία και Σουηδούς πολίτες μόνο και μόνο επειδή είναι Σουηδοί. Οι τρομοκράτες αυτοί θέλουν να μας τρομάξουν και να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε και να σιωπήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε χθες το βράδυ στο κέντρο των Βρυξελλών καθώς το Βέλγιο φιλοξενούσε την Σουηδία για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ένας 45χρονος Τυνήσιος, ο οποίος είπε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανάρτηση βίντεο στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, ο ένοπλος των Βρυξελλών δεν ήταν γνωστός στη σουηδική αστυνομία, αλλά είχε επισκεφθεί τη χώρα.

Σήμερα η αστυνομία στις Βρυξέλλες τον εντόπισε και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές.

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο μετά τις πυρπολήσεις αντιτύπων του Κορανίου και άλλων ενεργειών στη χώρα βεβήλωσης του ιερότερου βιβλίου για το ισλάμ, οι οποίες προκάλεσαν τζιχαντιστικές απειλές.

Την ίδια ώρα, η σουηδική ασφαλεία (SAPO) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αξιολόγηση του επιπέδου απειλής εναντίον της Σουηδίας παραμένει ίδια μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες με δύο Σουηδούς νεκρούς.

Όπως αποκάλυψε η SAPO, συνέλαβε δύο ανθρώπους ως ύποπτους για “σοβαρή μη εξουσιοδοτημένη διαχείριση” μυστικών πληροφοριών.

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιείται στην περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας την οποία διενήργησε η SAPO υπό την διεύθυνση της μονάδας εθνικής ασφαλείας της σουηδικής εισαγγελίας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν γνωστές διασυνδέσεις με προηγούμενες υποθέσεις, διευκρίνισε η SAPO.

Οι σουηδικές αρχές έχουν επίσης αναφέρει ότι η χώρα έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με θέματα όπως το κάψιμο του Κορανίου και η μεταχείριση από τις κοινωνικές υπηρεσίες των μουσουλμανικών οικογενειών.

Ο δράστης της επίθεσης των Βρυξελλών δηλώνει σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλάχ και ότι ονομάζεται Αμπντεσαλέμ αλ Γκουιλάνι.

“Η αξιολόγηση της απειλής κατά της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και η απειλή επιθέσεων κυρίως από τον βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό έχει αυξηθεί”, αναφέρει η SAPO σε ανακοίνωσή της.

“Η κατάσταση είναι σοβαρή και η Αστυνομία Ασφαλείας εκτιμά ότι θα παραμείνει για σημαντική περίοδο”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video

Ελαιόλαδο: Τι σημαίνει «εξαιρετικό παρθένο», τι «παρθένο» και τι «εξευγενισμένο»;

06/10/25 9:43 μμ

Ελαιόλαδο: Τι σημαίνει «εξαιρετικό παρθένο», τι «παρθένο» και τι «εξευγενισμένο»;

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου καταγγέλλει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία

06/10/25 10:02 μμ

Ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου καταγγέλλει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία

Αποθηκεύετε και ταψιά και ταψιά στο φούρνο; Είναι μεγάλο λάθος

06/10/25 9:40 μμ

Αποθηκεύετε ταψιά και κατσαρόλες στον φούρνο; Δείτε γιατί είναι λάθος

Το ΟΑΚΑ σε δράση: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Σπάτων

06/10/25 9:52 μμ

Το ΟΑΚΑ σε δράση: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Σπάτων

Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου: Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Κτηματολογίου και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

06/10/25 9:51 μμ

Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου: Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Κτηματολογίου και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα, με φυσικό τρόπο

06/10/25 9:38 μμ

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα με φυσικό τρόπο

Ο Σπινατσόλα στην θέση του Πολιτάνο στην «σκουάντρα ατζούρα»

06/10/25 9:49 μμ

Ο Σπινατσόλα στην θέση του Πολιτάνο στην «σκουάντρα ατζούρα»