Εκλογές 2019: Τα απρόοπτα και τα παραλειπόμενα της κάλπης

Κανονικά εξελίσσεται η ψηφοφορία στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκλογές 2019: Τα προβλήματα και τα απρόοπτα δεν έλειψαν ούτε από αυτές τις εκλογές.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Βόλο, μέλη εφορευτικών επιτροπών έκαναν παράπονα γιατί από τη μία αναγκάστηκαν να επωμιστούν τον όγκο της δουλειάς εκείνων που δεν πήγαν, ενώ από την άλλη, όπως έλεγαν, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να τους εφοδιάσει με ένα μπουκαλάκι νερό και ένα σάντουιτς.

 

 

 

 

 

 

Βέβαια, οι περισσότεροι είχαν φροντίσει να πάρουν καθ’ οδόν στα εκλογικά τμήματα καφέδες, νερά και σάντουιτς, ενώ όσοι είδαν τα δύσκολα επιστράτευσαν δικούς τους, προκειμένου να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα.
Κυνηγητό και εμπλοκές για τις αφίσες

Ολονύχτιο κυνηγητό ακόμα και συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ ομάδων συνδυασμών έξω από τα σχολεία, τα οποία λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα. Ομάδες συνδυασμών προχωρούσαν σε εκτεταμένες αφισοκολλήσεις και ρίψεις φυλλαδίων και αντίπαλες ομάδες αντίστοιχα σε σκίσιμο αφισών και ρίψεις δικών τους φυλλαδίων.

Όλο το βράδυ οι ομάδες αντίπαλων δημοτικών συνδυασμών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι». Δεν έλειψαν μάλιστα και οι συγκρούσεις, όταν το κλίμα ξέφυγε… Μέλη των ομάδων δεν περιορίστηκαν μόνο σε φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά ήρθαν στα χέρια, ανεβάζοντας το εκλογικό θερμόμετρο στα ύψη λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.
Ψήφισε στο προαύλιο

Μετ’ εμποδίων εξελίχθηκε ο δρόμος προς την κάλπη για πολλούς εκλογείς του νομού. Κι αυτό γιατί αρκετά εκλογικά τμήματα στήθηκαν στους ορόφους των σχολείων, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να χρειαστεί να ανέβουν τα σκαλοπάτια για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ηλικιωμένοι ανέβαιναν και κατέβαιναν ασθμαίνοντας τις σκάλες στα σχολεία και χρειάστηκαν να επιστρατευτούν άλλοι εκλογείς, προκειμένου να τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τη… διαδρομή μέχρι την εφορευτική επιτροπή και από εκεί στο παραβάν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αναπηρίες και που ένιωσαν στη θέα των σκαλοπατιών να τους στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, για παράδειγμα, η δικαστική αντιπρόσωπος αναγκάστηκε να κλείσει το τμήμα και να κατέβει στο ισόγειο για να δώσει σε εκλογέα με κινητικά προβλήματα τα ψηφοδέλτια και να μπορέσει να ψηφίσει στο… προαύλιο. Για παραβάν χρησίμευσε απόμερο μέρος του προαυλίου προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, ενώ τον φάκελο στην κάλπη αναγκάστηκε να ρίξει η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος.
Στην ουρά για την ψήφο

Από 20 λεπτά μέχρι μισή ώρα χρειαζόταν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα ο κάθε ψηφοφόρος, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, ειδικά στα εκλογικά τμήματα, στα οποία προσήλθε μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων.

«Επιστρατεύτηκαν» μάλιστα πολλά καθίσματα για ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να στέκονται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά τους.
Πήγαν σε λάθος εκλογικά τμήματα

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να διαφήμισε το portal «Μάθε πού ψηφίζεις», όμως, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, δεν λειτούργησε τόσο καλά. Δεκάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αφού το ΥΠΕΣ τους… έστειλε σε λάθος τμήματα.

Επρεπε να ψάξουν αρκετά για το εκλογικό τμήμα που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αφού δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ακόμη και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε Βόλο και Νέα Ιωνία εμφανίζονταν ως εκλογείς στο Νότιο Πήλιο και τον Αλμυρό!

ethnos.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version