Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

 

 

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

 

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

 

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. ‘Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Advertisement
MEGA

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού

 

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βηρυτό, Παναγιώτης Ανδριώτης μίλησε στο Mega για τον εφιάλτη που χτύπησε την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική και το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στα σενάρια που υπάρχουν για την έκρηξη λόγω των ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια, τονίζοντας πως το κλίμα στην πόλη είναι πολύ βαρύ λόγω των νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών.

Την ίδια στιγμή την εικόνα που επικρατεί στη Βηρυτό περιέγραψε με τα πλέον χαρακτηριστικά λόγια στο δελτίο του Open η Ελληνίδα κάτοικος, Αριάδνη Κοτσαμπάση. «Χάος», είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτσαμπάση.

«Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, είναι μία καταστροφή για τον Λίβανο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης έκρηξης στον Λίβανο. «Ξαφνικά ακούσαμε μία πολύ ισχυρή έκρηξη, τα τζάμια ήταν παντού», ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας και συμπλήρωσε πως «έβρεχε τζάμια σ’ όλη την πόλη της Βηρυτού».

 

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

26/08/25 3:30 μμ

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

26/08/25 3:25 μμ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων