Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου,   με αποτέλεσμα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου,

Advertisement
 

 

με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 78 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, οι οποίες προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου – χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Τζορτζ Κετάνι.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.

Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και των επακόλουθών του, όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές…

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός.

Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων έφθασε αργά χθες τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν.

Advertisement
ΔΕΗ

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ – το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο – δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

 

Μακελειό στη Βηρυτό: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

 

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν – που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ – και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς Γιάννη, οι Μπακς λύγισαν στη Σάρλοτ

13/11/25 2:02 μμ

Χωρίς Γιάννη, οι Μπακς λύγισαν στη Σάρλοτ

Λ. Μενδώνη: Η ελληνική χειροτεχνία είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας

13/11/25 1:57 μμ

Λ. Μενδώνη: Η ελληνική χειροτεχνία είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας

Νότια Κορέα: Απαγόρευση πτήσεων την ώρα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων

13/11/25 1:51 μμ

Νότια Κορέα: Απαγόρευση πτήσεων την ώρα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων

Η έλλειψη γνώσης τροχοπέδη για τη Διανοητική Ιδιοκτησία, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις

13/11/25 1:48 μμ

Η έλλειψη γνώσης τροχοπέδη για τη Διανοητική Ιδιοκτησία, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις

Νέος σχολικός λαχανόκηπος με τη βοήθεια της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία

13/11/25 1:43 μμ

Νέος σχολικός λαχανόκηπος με τη βοήθεια της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ τιμά την ομ. καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου

13/11/25 1:35 μμ

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ τιμά την ομ. καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου

Ο Τομ Φέλτον ενθουσίασε το κοινό ως Ντράκο Μαλφόι σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ

13/11/25 1:31 μμ

Ο Τομ Φέλτον ενθουσίασε το κοινό ως Ντράκο Μαλφόι σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ

Προς νέο ρεκόρ το 2025 οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

13/11/25 1:23 μμ

Προς νέο ρεκόρ το 2025 οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

Ιταλία: Γυναίκα με ψυχικά προβλήματα σκότωσε τον γιό της, εννέα ετών, έξω από την Τεργέστη

13/11/25 1:18 μμ

Ιταλία: Γυναίκα με ψυχικά προβλήματα σκότωσε τον γιό της, εννέα ετών, έξω από την Τεργέστη

Ελεύθερος με όρο ο νεαρός που βιντεοσκόπησε 68χρονη στην τουαλέτα επιχείρησης

13/11/25 1:14 μμ

Ελεύθερος με όρο ο νεαρός που βιντεοσκόπησε 68χρονη στην τουαλέτα επιχείρησης

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Μίσαν Χάριμαν

13/11/25 1:12 μμ

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Μίσαν Χάριμαν

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί θα εκδικαστεί από τις 16 Μαρτίου ως τις 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το Εφετείο

13/11/25 1:11 μμ

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί θα εκδικαστεί από τις 16 Μαρτίου ως τις 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το Εφετείο