12.5 C
Serres

Εκστρατεία ενημέρωσης στην ουκρανική και τη ρωσική γλώσσα για τη βία κατά των γυναικών από τη ΓΓΔΟΠΙΦ

Date:

Με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας εις βάρος των προσφύγων γυναικών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία στην ουκρανική και ρωσική γλώσσα.

Με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδιάστηκε ένα φυλλάδιο με το κεντρικό μήνυμα «Είμαστε εδώ για σένα. Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη» στα αγγλικά, τα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Η ΓΓΔΟΠΙΦ υπενθυμίζει ότι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, «αν κάποια γυναίκα έχει δεχθεί ή δέχεται οποιασδήποτε μορφή βίας ή απειλής, αν την έχουν εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ή/και οικονομικά, αν φοβάται και δεν αισθάνεται ασφαλής, μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια και στήριξη στο Δίκτυο Δομών της γενικής γραμματείας».

Το δίκτυο περιλαμβάνει την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο με απόλυτη εχεμύθεια, καθώς και 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι υπηρεσίες του Δικτύου Δομών παρέχονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας και σε άλλες γλώσσες, όπως ουκρανική και ρωσική, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Προκειμένου οι πληροφορίες να φτάσουν στις ευάλωτες γυναίκες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, το ενημερωτικό φυλλάδιο θα είναι διαθέσιμο για διανομή, μεταξύ άλλων, στην «Ένωση της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα», στις δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ, στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης των Δήμων με δομές φιλοξενίας Ουκρανών, όπως ο Δήμος Ζωγράφου, ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος Πειραιά, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ΜΚΟ που εξειδικεύονται στη στήριξη ατόμων που υφίστανται έμφυλη βία και στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


«Κρίσεις, όπως η πανδημία ή πόλεμος, δεν είναι ποτέ ουδέτερες ως προς το φύλο και αποτελούν γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή ανισοτήτων που προϋπάρχουν και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο πόλεμος και ο συνακόλουθος εκτοπισμός γυναικών και παιδιών, αυξάνει την έκθεσή τους σε εγκλήματα πολέμου, σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας, αυθαίρετων δολοφονιών, βιασμού και εμπορίας ανθρώπων» επεσήμανε σχετικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα». Η ίδια σημείωσε ότι «για την ελληνική πολιτεία τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν πράξεις καταδικαστέες και στόχος μας είναι η προστασία, η πρόληψη και η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Στο πλαίσιο λοιπόν των προσπαθειών μας εντάσσεται και η ενημέρωση των γυναικών της Ουκρανίας που φιλοξενούνται στη χώρα μας για τα δικαιώματά τους και τη διαθέσιμη βοήθεια».

Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, με αφορμή την έκδοση του φυλλαδίου, υπογράμμισε ότι «η βία και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών τους, δυστυχώς, χρησιμοποιείται κατά τρόπο απαράδεκτο ως πολεμική τακτική σε εμπόλεμες περιοχές και πλήττει άμεσα τα δικαιώματά τους, με καταστροφικές συνέπειες. Στο πλαίσιο της συμπαράστασης στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας και διανομής ενημερωτικού φυλλαδίου στην ουκρανική γλώσσα για τις γυναίκες θύματα βίας, προκειμένου να μπορούν να αναζητούν βοήθεια και στήριξη από το ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ. Το φυλλάδιο διαθέτει QR code για άμεση παραπομπή στην ιστοσελίδα με τις οδηγίες και τα στοιχεία των Συμβουλευτικών Κέντρων».

Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε για άλλη μια φορά τους σοβαρούς κινδύνους, ιδίως αυτόν της έμφυλης βίας, στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες. H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρει στήριξη στις επιζώσες και τους επιζώντες της έμφυλης βίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και να μπορούν να επουλώσουν τα τραύματά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και στηρίζουμε με χαρά τη συγκεκριμένη προσπάθεια της ΓΓΔΟΠΙΦ, μεταξύ άλλων μέσα από τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σε γλώσσες που κατανοεί ο προσφυγικός πληθυσμός και την παροχή ενός πολιτισμικού διαμεσολαβητή και διερμηνέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΕκστρατεία ενημέρωσης στην ουκρανική και τη ρωσική γλώσσα για τη βία κατά...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

“Να προσέχεις το παιδί” έγραφε το ιδιόχειρο σημείωμα της 48χρονης αγνοούμενης στην Ευρυτανία

«Να προσέχεις το παιδί» φέρεται να γράφει το σημείωμα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Σεπτεμβρίου

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίων...

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Βόλου – video

Στις φλόγες τυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε κλειστό...

Παραλία Οφρυνίου: Τρακτέρ συγκρούστηκε με επιβατικό όχημα -φωτο-

Τρακτέρ συγκρούστηκε με επιβατικό όχημα, σήμερα το μεσημέρι στην...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα