λεφτα

Έρχονται εκτεταμένοι έλεγχοι για αποζημιώσεις ενοικίου. Ακόμη ένας γύρος πληρωμών για “κουρεμένα ενοίκια” και… τέλος.

 
 
 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φιλοδοξεί να κλείσει μέσα στον μήνα τις όποιες εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον, σε «ειδικές» περιπτώσεις.

Advertisement

Αμέσως μετά τις πληρωμές όμως θα αρχίσουν και εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από τους κατόχους ακινήτων επιχείρησαν να «ξεγελάσουν» το σύστημα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έως και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί τα ποσά, τα οποία τους αναλογούν, από τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων που χορηγήθηκαν την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Ο στόχος που έχει θέσει η ΑΑΔΕ είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχει «καθαρίσει» με τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Διασταυρώσεις για «μαγείρεμα» ενοικίων


Πάντως, αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης και των τελευταίων δηλώσεων που κατατέθηκαν πριν κλείσει το σύστημα.

Η διαδικασία αφορά σε αρχικές και τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» όπως επίσης και τις τροποποιητικές «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο 2020 έως και Ιούλιο 2021.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των τελευταίων πληρωμών, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ θα αρχίσει εκτεταμένη διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλες οι πληρωμές έγιναν αποκλειστικά σε δικαιούχους και δεν έχουν κάποιοι επιχειρήσει να επωφεληθούν της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία.

Αντίστοιχα στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν και περιπτώσεις που μυρίζουν «μαγείρεμα» των ενοικίων, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέσα στην πανδημία δηλώθηκε υπέρμετρη αύξηση του μισθώματος.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης επιχείρησε να επωφεληθεί με υψηλότερη αποζημίωση, προκειμένου όχι μόνο να καλύψει το «κούρεμα» του ενοικίου, αλλά να βγάλει και επιπλέον χρήματα.

Advertisement
Family Kitchen

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις ενοικίου


Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην «ουρά» περιμένοντας την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων τους είναι:

· Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιό τους εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

· Όσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε “Δήλωση COVID”.

Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος.

Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε “Δήλωση COVID”, ή υπέβαλε “Δήλωση COVID”, η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε “Δήλωση COVID”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Όσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητό τους.

Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου.

Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή “Δήλωσης COVID” και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: 10χρονη κατήγγειλε ότι βιαζόταν παρουσία της μητέρας της

07/08/25 10:29 πμ

Θεσσαλονίκη: 10χρονη κατήγγειλε ότι βιαζόταν παρουσία της μητέρας της

Θεσσαλονίκη: Νεαροί πέταξαν νερόμπαλες σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

07/08/25 10:20 πμ

Θεσσαλονίκη: Νεαροί πέταξαν νερόμπαλες σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Παραλία Οφρυνίου: Η τελευταία φωτογραφία της 59χρονης λίγο πριν εξαφανιστεί - Αναζητούν μάρτυρες

07/08/25 10:10 πμ

Παραλία Οφρυνίου: Η τελευταία φωτογραφία της 59χρονης λίγο πριν εξαφανιστεί – Αναζητούν μάρτυρες

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα