Ολόκληρο το έργο της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα από τις 10 Μαρτίου και για περίπου τρεις μήνες. Πρόκειται για περισσότερα από 180 γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, ... Περισσότερα

Έκθεση

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Ολόκληρο το έργο της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα από τις 10 Μαρτίου και για περίπου τρεις μήνες. Πρόκειται για περισσότερα από 180 γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών.

Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», που αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο υπέγραφε η ίδια τα γλυπτά της. Αντανακλά τις τρεις γλώσσες που αντιστοιχούν στις τρεις χώρες όπου δημιούργησε τα έργα της και στις τρεις πόλεις της κύριας διαμονής της: την Αθήνα, τη Βενετία και το Παρίσι.

Η Ιωάννα Σπητέρη έζησε από το 1920 έως το 2000 και χαρακτηρίστηκε γλύπτρια της μεταπολεμικής Ελλάδας και εκπρόσωπος του εξπρεσσιονισμού. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο. Μάλιστα, από τα πρώιμα έργα της φαίνεται το κύριο στοιχείο που την ξεχωρίζει, που είναι η διαίσθηση του όγκου και η σωστή σχέση με τον χώρο που την οδηγεί σε μια μνημειώδη αντίληψη της γλυπτικής.

Στη δουλειά της διακρίνονται δύο διαφορετικές περίοδοι. Στην πρώτη (Βενετία 1958-1963) δουλεύει το σίδερο με την τεχνική της οξυγονοκόλλησης και δημιουργεί αιχμηρά σχήματα, με έντονο δυναμισμό και εκφραστικότητα. Αμέσως μετά, στο Παρίσι (1963-1976) η δουλειά της μεταμορφώνεται, τόσο στο επίπεδο των υλικών, όσο στη μορφολογία αλλά και τη γενική αντίληψη της γλυπτικής. Αφετηρία της, η σχέση γλυπτικής-αρχιτεκτονικής. Γεωμετρική σαφήνεια, απλοποίηση και δομικά στοιχεία, οδηγούν σε άπειρους συνδυασμούς, χωρίς μηχανική επανάληψη. Επιπλέον, κύριο στοιχείο στη φάση αυτή είναι το χρώμα, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη γλυπτική φόρμα, χωρίς να την ανταγωνίζεται.

Advertisement
Babis

Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης Τώνης Σπητέρης, δώρισαν στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στην νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της στην έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 4 Ιουνίου και θα λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 89η ΔΕΘ: Μάχες εντόμων, υπερ...ήρωες και φαντασία στο δάσος γεμάτο έντομα

04/09/25 1:02 μμ

 89η ΔΕΘ: Μάχες εντόμων, υπερ…ήρωες και φαντασία στο δάσος γεμάτο έντομα

04/09/25 12:51 μμ

«Φοβόταν και δεν ήθελε γιατρούς», λέει η θεία της 34χρονης που βρέθηκε νεκρή μαζί με το νεογέννητο στα

Ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας ο Α.Γεωργιάδης - «Δεν πάω για να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν»

04/09/25 12:41 μμ

Ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας ο Α.Γεωργιάδης – «Δεν πάω για να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν»

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

04/09/25 12:27 μμ

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

Καταγγελία: Μητέρα 8 παιδιών στην Φλώρινα χάνει το voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

04/09/25 12:21 μμ

Καταγγελία: Μητέρα 8 παιδιών στην Φλώρινα χάνει το voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

Βρέφος βρέθηκε σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ κοντά στην Ακρόπολη

04/09/25 12:08 μμ

Βρέφος βρέθηκε σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ κοντά στην Ακρόπολη

Στ. Παπασταύρου για το GSI: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

04/09/25 12:00 μμ

Στ. Παπασταύρου για το GSI: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

«Έπεσε» η Google: Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη

04/09/25 11:52 πμ

Google: Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη

Πορτογαλία: Δεκαπέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό τελεφερίκ στη Λισαβόνα

04/09/25 11:21 πμ

Πορτογαλία: 15 νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό τελεφερίκ στη Λισαβόνα

Πτολεμαΐδα: Συμμορία ανηλίκων ξάφρισε 12 σπίτια – Πάνω από 90.000 ευρώ η λεία τους

04/09/25 11:10 πμ

Πτολεμαΐδα: Συμμορία ανηλίκων ξάφρισε 12 σπίτια – Πάνω από 90.000 ευρώ η λεία τους

Δήμος Σερρών: Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού, ιαματικού, εκδρομικού τουρισμού και εισιτηρίων θεάτρου

04/09/25 10:40 πμ

Δήμος Σερρών: Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού, ιαματικού, εκδρομικού τουρισμού και εισιτηρίων θεάτρου

"Το SRC υποδέχεται το Trackdays Bulgaria – Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση"

04/09/25 10:34 πμ

“Το SRC υποδέχεται το Trackdays Bulgaria – Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση”